"Κουβάρι" Κίνα - Ρωσία με ΗΠΑ λόγω αεροσκαφών Su-35 και αντιαεροπορικών συστημάτων S-400

Πύραυλοι S-400 - Φωτογραφία αρχείου
Πύραυλοι S-400 - Φωτογραφία αρχείου AP

Κλιμάκωση στον "πόλεμο" μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μετά τη επιβολή δασμών στην Κίνα για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση και στην Τουρκία, που είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραλαβή ρωσικών S-400.

Ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται, με την Ουάσινγκτον να προχωρά πέρα από την επιβολή δασμών στο Πεκίνο. Όπως γράφει το Militaire.gr η διοίκηση Τραμπ, επικαλούμενη τον νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σ΄όσους που έχουν συμβόλαια με ρωσικές εταιρείες όπλων, επέβαλε κυρώσεις στην Κίνα για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Η υπόθεση θα πρέπει να έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Τουρκία, που είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραλαβή ρωσικών S-400.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, επέβαλε, για πρώτη φορά, οικονομικές κυρώσεις σε μια ξένη χώρα και συγκεκριμένα στην διεύθυνση του τμήματος εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας της Κίνας και τον διευθυντή του, Li Shangfu, για την αγορά αεροσκαφών Su-35 και αντιαεροπορικών-αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

ADVERTISING

Αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε, έντονη αντίδραση από το Πεκίνο. «Αυτή η χειρονομία των Ηνωμένων Πολιτειών παραβιάζει σοβαρά τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών σχέσεων και βλάπτει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τους στρατούς τους», δήλωσε ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διορθώσουν αμέσως αυτό το λάθος και να καταργήσουν τις κυρώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώσει τις συνέπειες”, προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι, για την Κίνα, η Ρωσία είναι ένας» εταίρος στρατηγικής συνεργασίας.

Η Ρωσία δεν παρέλειψε να αντιδράσει.

Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμκοβ, δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες “παίζουν με φωτιά” και “απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα”.

Αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να απομακρύνει τη Ρωσία από τις αγορές όπλων. «Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός, μια προσπάθεια με μεθόδους που αντιβαίνουν στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς εμπορίου για να εξαφανίσουν έναν ανταγωνιστή των αμερικανών όπλων από την αγορά», είπε.

Διαβάστε ακόμη στο Militaire.gr:

“Ψυχρός πόλεμος”! Βρετανικά Eurofighters και γαλλικό Rafale αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά
Τα 9 κουτάβια πρωταγωνιστές σε στρατιωτική παρέλαση- Βίντεο
Επιφυλάξεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την “αντιτρομοκρατική πολιτική” της Τουρκίας
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Κίνα
SHARE:

24Media Network