Κρατούσαν αθώο ως συνεργό στη σφαγή

Κρατούσαν αθώο ως συνεργό στη σφαγή

Από θύμα, θύτης. Ο λόγος για έναν 17χρονο Νορβηγό ο οποίος κρατήθηκε ως ύποπτος για το μακελειό στο νησί Οτόγια για μία μέρα

Ένας νεαρός 17 ετών, ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση που εξαπέλυσε στις 22 Ιουλίου ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στο νησί Οτόγια της Νορβηγίας, κρατήθηκε σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα από την αστυνομία, καθώς τον θεωρούσαν ύποπτο, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο μία εφημερίδα.

Όλο το διάστημα των 17 ωρών που ο νεαρός κρατούνταν από την αστυνομία η οικογένειά του δεν είχε νέα του και θεωρούσε ότι είχε πέσει νεκρός από τα πυρά του Μπράιβικ, αναφέρει η νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang (VG).

"Πίστευα ότι ήταν τρελοί που νόμιζαν ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο νεαρός Άνζορ Ντζουκάεφ, που κατάγεται από την Τσετσενία.

Ο Ντζουκάεφ πέρασε τη νύχτα της 22ας προς την 23 Ιουλίου σε ένα κελί λίγα μέτρα μακριά από τον Μπράιβικ, καθώς η αστυνομία πίστευε ότι μπορεί να είναι συνεργός του.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε μεν ότι συνέλαβε τον Ντζουκάεφ, εξήγησε όμως δε ότι ο νεαρός είχε περίεργη συμπεριφορά και ότι δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει με επαρκή τρόπο την ταυτότητά του.

Ο Ντζουκάεφ εξήγησε ότι η "παρεκκλίνουσα", όπως την χαρακτήρισε η αστυνομία, συμπεριφορά του οφείλεται στις εμπειρίες του από την Τσετσενία.

"Όταν ήμουν μικρός ζούσα σε ένα σπίτι γεμάτο πτώματα. Θυμάμαι ότι είχα δει σκυλιά να τα τρώνε. Υπήρχαν και άλλα πράγματα που με βοήθησαν να διατηρήσω την ψυχραιμία μου", επεσήμανε ο νεαρός.

Ο Ντζουκάεφ αφέθηκε ελεύθερος το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου και μόλις τότε κατάφερε να επικοινωνήσει με την οικογένειά του η οποία τον αναζητούσε στα νοσοκομεία.

Εντωμεταξύ η νορβηγική αστυνομία, βρήκε μεν τον αθώο Τσετσένο, αδυνατεί όμως να βρει μία βιντεοκάμερα του Μπράιβικ, με την οποία, σύμφωνα με κάποια μέσα ενημέρωσης, ενδέχεται να μαγνητοσκόπησε το μακελειό της 22ας Ιουλίου.

Η βιντεοκάμερα "είναι κάτι που αναφέρεται στις ανακρίσεις του και στο μανιφέστο" που ο Νορβηγός ανέβασε στο Διαδίκτυο λίγο πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις του, δήλωσε ο εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι.

"Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στην κατοχή μας (την κάμερα), αλλά την αναζητάμε", πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές του Κράμπι γίνονται την ώρα που αρκετά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, βάσει ανώνυμων μαρτυριών όσων γλίτωσαν από το μακελειό στο νησί Οτόγια, ότι ο Μπράιβικ μαγνητοσκόπησε τις πράξεις του εκεί.

Στο μανιφέστο του μάλιστα ο δράστης της διπλής επίθεσης προτείνει στους αναγνώστες του να χρησιμοποιήσουν μία ψηφιακή κάμερα AEE P80 για "να καταγράψετε την επιχείρησή σας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έπαιρνε τις αρχές ενώ σκορπούσε το θάνατο

SHARE:

24Media Network