Κρίση στον Νίγηρα: Η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει “ρόλο μεσολαβητή”

Κρίση στον Νίγηρα: Η Κίνα προτίθεται να διαδραματίσει “ρόλο μεσολαβητή”
Εθνοφύλακες στη Νιαμέ στον Νίγηρα AP Photo/Sam Mednick

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον Νίγηρα δήλωσε πως η κυβέρνηση της χώρας του "προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβήτριας, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στον Νίγηρα".

Η κινεζική διπλωματία είναι διατεθειμένη να αναλάβει να διαδραματίσει «ρόλο μεσολαβητή» στην πολιτική κρίση στον Νίγηρα, δήλωσε χθες Δευτέρα (04/09) ο πρεσβευτής της Κίνας στη χώρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο προσφέροντας καλές υπηρεσίες ως μεσολαβήτρια, με πλήρη σεβασμό των χωρών της περιοχής, προκειμένου να εξευρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στον Νίγηρα», δήλωσε ο πρεσβευτής Φανγκ Τζιανγκ έπειτα από συνάντησή του με τον νιγήριο πρωθυπουργό Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν, που διορίστηκε από τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

«Η Κίνα επιδιώκει πάντα [σ.σ. να τηρείται] η αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών» και ενθαρρύνει τις αφρικανικές χώρες «να επιλύουν τα προβλήματά τους» μόνες, πρόσθεσε ο κ. Φανγκ.

Το Πεκίνο αποτελεί μείζονα εταίρο της Νιαμέ, ειδικά στον τομέα της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δυο χώρες κατασκευάζουν ιδίως πετρελαιαγωγό μήκους 2.000 χιλιομέτρων –τον μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Αφρική– με σκοπό τη μεταφορά αργού από τις πετρελαιοπηγές στην Αγκαντέμ (νοτιοανατολικά) στο λιμάνι Σεμέ του Μπενίν.

Τα κοιτάσματα της Αγκαντέμ εκμεταλλεύεται η κινεζική εταιρεία China National Petroleum Corporation (CNPC), η οποία έχει επίσης κατασκευάσει διυλιστήριο στη Ζιντέρ, στον νότιο Νίγηρα, με παραγωγικό δυναμικό 20.000 βαρελιών την ημέρα. Η κινεζική εταιρεία διατηρεί το πλειοψηφικό μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου του.

Κινεζικές εταιρείες εξάλλου έχουν αναλάβει την οικοδόμηση φράγματος στην Καντατζί, στον Νίγηρα ποταμό, φαραωνικό έργο 740 δισεκατομμυρίων φράγκων CFA (1,1 δισεκ. ευρώ), στο δυτικό άκρο της χώρας, που αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση 629 GWh και θα επιτρέψει στη Νιαμέ να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία από τη γειτονική Νιγηρία.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση της Νιγηρίας διέκοψε τον εφοδιασμό του Νίγηρα με ηλεκτρισμό, ευθυγραμμιζόμενη με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα