Le Soir: Η “στημένη” ομιλία υπουργού του Κατάρ στο ΕΚ και ο φόβος του Παντσέρι που βγήκε αληθινός

Le Soir: Η “στημένη” ομιλία υπουργού του Κατάρ στο ΕΚ και ο φόβος του Παντσέρι που βγήκε αληθινός
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP Photo/Jean-Francois Badias

Νεότερο δημοσίευμα της βελγικής Le Soir "ρίχνει" φως στο σκάνδαλο QatarGate και ξεδιπλώνει πτυχές του "έργου" του Παντσέρι. Η στημένη παράσταση με την ομιλία υπουργού του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο και το άγχος του μετά τη συνάντηση.

Για ενέργειες προσχεδιασμένες και ένα πλάνο καλά μελετημένο από τον Αντόνιο Παντσέρι, κάνουν λόγο οι νέες αποκαλυπτικές πληροφορίες δημοσιεύματος της Le Soir, στον απόηχο του QatarGate.

Τη στιγμή που οι έρευνες των αρχών για το σκάνδαλο βρίσκονται σε εξέλιξη κι ενώ ανακοινώθηκε η άρση ασυλίας για ακόμη δύο ευρωβουλευτές, η βελγική εφημερίδα γυρίζει πίσω στο χρόνο και φτάνει στις 14 Νοεμβρίου, όταν και ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, Ali ben Samikh Al-Marri, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το δημοσίευμα περιγράφει ένα σπάνιο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακριβώς γιατί κανείς δεν περίμενε ότι σε μερικές ημέρες από εκείνη τη στιγμή, η αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς θα ταρακουνούσε τον θεσμό.

Ακόμη και σε εκείνη την ομιλία, βασικός φαίνεται να ήταν ο ρόλος του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε δώσει το παρών και παρακολουθούσε ζωντανά τη συνάντηση. Στην αίθουσα της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκονταν μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές που είναι ύποπτοι σε αυτή την υπόθεση: ο Francesco Giorgi, ο Marc Tarabella, ο Andrea Cozzolino και η Marie Arena.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακολούθησαν του ραντεβού που είχε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Παντσέρι σε ξενοδοχείο, από το οποίο αναχώρησαν με φορτωμένες βαλίτσες.

Η ομιλία του Καταριανού υπουργού… δια χειρός Παντσέρι

Στις 14 Νοεμβρίου λοιπόν, ο υπουργός Ali ben Samikh Al-Marri φτάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναμένεται στο δωμάτιο 3G-3, μπροστά σε περίπου 200 άτομα. “Αγαπητοί φίλοι, σας ζητώ να ηρεμήσετε. Αγαπητοί συνάδελφοι, σας παρακαλώ να λάβετε τις θέσεις σας”, ήταν τα λόγια της Μαρί Αρένα, όταν άνοιξε τη συνεδρία.

Για σχεδόν δύο ώρες, αναλύθηκε η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, με τον υπουργό του Κατάρ, ως εκ τούτου, και εκπροσώπους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, της Human Rights Watch και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένου του τότε Γενικού Γραμματέα Λούκα Βισεντίνι.

Ο Ali ben Samikh Al-Marri εκφράζει την άποψή του, με τα επιχειρήματα να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά: άνευ προηγουμένου μεταρρυθμίσεις, συνεχής διάλογος, μέτρα από τους αντιπάλους του Κατάρ, κατηγορίες για ρατσισμό.

Αλλά ούτε αυτός ούτε η ομάδα του είχαν επιμεληθεί την ομιλία του. Πίσω από αυτή την παρέμβαση -όπως προκύπτει από ακροάσεις της αστυνομίας- κρυβόταν ο Παντσέρι.

Οι καθοδηγούμενες ερωτήσεις

Στη συνέχεια, ο Al-Marri προχώρησε στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, όπου και πάλι, όλα ήταν ελεγχόμενα από τον Παντσέρι.

Σύμφωνα με τον Τζόρτζι, ο Παντσέρι χρησιμοποίησε τις επαφές του με πρώην συναδέλφους του, αφού “σκέφτηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να προετοιμαστούν οι ερωτήσεις εκ των προτέρων, προκειμένου να οδηγήσει τον υπουργό του Κατάρ σε έναν γνωστό δρόμο”.

Ο Τζόρτζι ρώτησε τον Παντσέρι αν ο Ταραμπέλα, που δεν ήταν προγραμματισμένο να κάνει ερωτήσεις, πρέπει να παρέμβει. Ο Παντσέρι προτείνει στον Βέλγο ευρωβουλευτή να πει: “Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στη Ρωσία”.

“Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος γιατί δεν είχα προγραμματίσει να μιλήσω”, ήταν τα πρώτα λόγια του Ταραμπέλα. “Αλλά ακούγοντας τους συναδέλφους, μου έρχεται μια σκέψη”. Στη συνέχεια, ο Βέλγος ευρωβουλευτής επεκτείνεται, ήρεμα, όπως ήταν αναμενόμενο, στην υποκρισία των συναδέλφων του.

Ο δικηγόρος του, Maxim Toller, επαναλαμβάνει ότι ο πελάτης του ήταν έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών. Ακόμα όμως δεν έχει περάσει από ανάκριση.

Πάντως, απαντώντας σε ερωτήσεις της Le Soir, η Μαρί Αρένα υποστήριξε ότι “αυτή η ακρόαση ήταν μια διαφανής και άβολη άσκηση για τις αρχές του Κατάρ, παρουσία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σκληρών κοινοβουλευτικών συναδέλφων”.

“Και έτσι προσωπικά έμεινα πολύ ικανοποιημένη με αυτή την ακρόαση, η οποία είχε την αξία να δώσει σε όλους την ευκαιρία να εκφραστούν”, καταλήγει.

Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας για τον Παντσέρι ότι εκείνο το απόγευμα, ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα. Η μόνη του ανησυχία, σύμφωνα με τη Le Soir, ήταν ότι ο Ταραμπέλα είχε συζητήσει με τη… Minky Worden, Διευθύντρια Παγκόσμιων Πρωτοβουλιών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα