Λευκορωσία: Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν κινητικότητα της Wagner

Λευκορωσία: Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν κινητικότητα της Wagner
Δορυφορική εικόνα του στρατοπέδου στη Λευκορωσία PLANET LABS

Σκηνές ή παρεμφερείς κατασκευές σε στρατιωτική βάση στη Λευκορωσία που ήταν εγκαταλελειμμένη δείχνουν δορυφορικές εικόνες. "Οργιάζουν" οι φήμες ότι εκεί μετεγκαθίστανται οι μαχητές της Wagner.

Κινητικότητα σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση στη Λευκορωσία, δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες, την ώρα που οι φήμες για μετεγκατάσταση των δυνάμεων της Wagner στη χώρα “οργιάζουν”.

Μια εικόνα από τις 27 Ιουνίου που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Radio Free Europe, δείχνει κάτι που μπορεί να είναι σκηνές ή παρόμοιες κατασκευές στη βάση. Παλαιότερη φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 19 Ιουνίου δείχνει τους εξωτερικούς χώρους του στρατιωτικού συγκροτήματος σε μεγάλο βαθμό άδειους.

Η ομάδα Wagner, η οποία αποτελείται από μισθοφόρους, πολεμούσε για τη Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν οργάνωσε εξέγερση. Ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν μετά από σχεδόν 24 ώρες, ακύρωσε την προέλαση προς τη Μόσχα, μετά από συμφωνία με τη βοήθεια του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι η Wagner θα αφοπλιστεί και τα μέλη του θα γλιτώσουν τη δίωξη. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι τα μέλη του μπορεί είτε να ενταχθεί στον ρωσικό στρατό, είτε να πάνε σπίτι τους είτε στη Λευκορωσία.

Η βάση που φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες είναι περίπου 21 χιλιόμετρα από την πόλη Asipovichy. Η περιοχή έχει αναφερθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως μέρος που θα μπορούσε να στεγάσει μαχητές της Wagner.

Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μαχητές της Wagner στη χώρα του, όπου πιστεύεται ότι ο Πριγκόζιν έχει εξοριστεί.

Ο Λευκορώσος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης σε μια εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση, αλλά δεν διευκρίνισε την τοποθεσία, λέγοντας: «Υπάρχει ένας φράχτης, όλα είναι διαθέσιμα, στήστε τις σκηνές σας».

Έκτοτε, υπάρχουν εικασίες για μια τοποθεσία κοντά στο Asipovichi, η οποία ήταν η έδρα της 465ης Ταξιαρχίας Πυραύλων της Λευκορωσίας πριν μεταφερθεί το 2018.

Η εικόνα που τραβήχτηκε στις 27 Ιουνίου είναι χαμηλής ανάλυσης, επομένως είναι δύσκολο να ειπωθεί ακριβώς τι έχει κατασκευαστεί εκεί, αλλά σαφώς υπάρχει εξέλιξη από τα μέσα Ιουνίου. Επίσης δεν είναι σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για την ανέγερση αυτών των δομών.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Oleg Zhdanov είπε στο Radio Free Europe ότι ήταν «μη ρεαλιστικό» για τα στρατεύματα της Wagner να άρχισαν να χτίζουν ένα στρατόπεδο με τόσο λίγο χρόνο που πέρασε από την εξέγερση.

Αλλά η Marina Miron, μια ερευνήτρια που ειδικεύεται στον ρωσικό στρατό στο Τμήμα Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, είπε ότι ήταν δυνατό.

Η Wagner δεν μοιάζει με έναν στρατό όπου όλα είναι αργά… αν κατάφερναν να φτάσουν στα μισά του δρόμου για τη Μόσχα μέσα σε μια μέρα, είναι εύλογο να σκεφτούμε ότι μπορεί ήδη να αρχίζουν να χτίζουν στρατόπεδα στη Λευκορωσία“, είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα