Λευκορωσία: Νίκη του Λουκασένκο δείχνουν τα exit poll

Λευκορωσία: Νίκη του Λουκασένκο δείχνουν τα exit poll
Ο εν ενεργεία πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο GLOMEX

Σύμφωνα με τα exit poll, ο εν ενεργεία πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο αποσπά το 79,7% των ψήφων, με την αντίπαλό του Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, να συγκεντρώνει μόλις το 6,8%.

Για 6η φορά θα ανέβει στον προεδρικό θώκο ο εν ενεργεία πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αν τελικά τα exit poll επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με αυτά ο Αλεξάντερ Λουκασένκο αποσπά το 79,7% των ψήφων, με την αντίπαλό του Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, να συγκεντρώνει μόλις το 6,8%.

Είτε επιβεβαιωθούν είτε όχι τα exit poll το σίγουρο είναι ότι ο Λουκασένκο θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέο κύμα διαδηλώσεων, κυρίως για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, την οικονομία, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews, ξένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Λευκορωσία. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να κάνει εναλλακτική καταμέτρηση των ψήφων, η Τιχανόφσκαϊα κάλεσε τους υποστηρικτές της να παρακολουθούν τη διαδικασία στα εκλογικά τμήματα.

Δύο από τους κυριότερους αντιπάλους του Λουκασένκο, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της Τιχανόφσκαϊα, φυλακίστηκαν πριν από τις εκλογές. Ένας τρίτος πιθανός υποψήφιος διέφυγε στη γειτονική Ρωσία όταν έμαθε ότι επρόκειτο να συλληφθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα