Λίβανος: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές εκρήξεις – Πέντε Έλληνες τραυματίες

Λίβανος: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές εκρήξεις – Πέντε Έλληνες τραυματίες
Λιβανέζοι στρατιώτες αναζητούν επιζώντες στα ερείπια AP

Σε 5 ανέρχονται οι Έλληνες τραυματίες στην Βηρυτό, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση. Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών-μεταξύ των οποίων και μία ελληνίδα πολίτης

Σε πέντε ανέρχονται οι Έλληνες που τραυματίστηκαν στις πολύνεκρες εκρήξεις της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού, το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οι δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από την έκρηξη στη Βηρυτό AP Photo/Hussein Malla

 

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε και την δυσάρεστη είδηση του θανάτου Ελληνίδας πολίτη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι Al Manar TV, ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 135. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 5.000, ενώ δεκάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι.

Εικόνα μετά από τις εκρήξεις στο Λίβανο Shutterstock
Εικόνα μετά από τις εκρήξεις στο Λίβανο Shutterstock

 

Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τον κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαργουάν Αμπούντ, έως και 300.000 υπολογίζονται εκείνοι που έχασαν τα σπίτια τους από τις εκρήξεις. Οι αξωματούχοι του λιμανιού της πόλης έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό υπό την επίβλεψη, μάλιστα, του στρατού, ανακοίνωσε ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας.

Φωτιά μετά τις εκρήξεις στη Βηρυτό AP

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται πηγή πολύ κοντά στις προκαταρκτικές έρευνες, φαίνεται πως η αδράνεια και η αμέλεια από πλευράς των αρχών οδήγησαν στις φονικές εκρήξεις. Όπως αναφέρει είχε ζητηθεί ήδη από το 2016 και το 2017 από το δικαστικό σώμα να  ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τη μεγάλη έκρηξη AP

 

Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

Τεράστιο και το οικονομικό κόστος της καταστροφής

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συλλογικές ζημίες μετά την έκρηξη ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

(AP Photo/Hassan Ammar

 

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τη μεγάλη έκρηξη AP

Εικόνα μετά από τις εκρήξεις στο Λίβανο Shutterstock
Εικόνα μετά από τις εκρήξεις στο Λίβανο Shutterstock

Εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα