Λίβανος: Η οικονομική κρίση υπεύθυνη για δύο αυτοκτονίες – Κινητοποιήσεις στη χώρα

Λίβανος: Η οικονομική κρίση υπεύθυνη για δύο αυτοκτονίες – Κινητοποιήσεις στη χώρα
Κινητοποιήσεις στον Λίβανο με αφορμή δύο αυτοκτονίες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης AP

Κινητοποιήσεις στον Λίβανο μετά τις δύο νέες αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους, εν μέσω της επιδεινούμενης κρίσης. Το 45% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δύο άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους σήμερα στον Λίβανο, με φόντο την οικονομική κρίση που συνεχίζει να επιδεινώνεται, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα οργής εναντίον των πολιτικών που κατηγορούνται από τους πολίτες ότι άφησαν τη χώρα να καταρρεύσει.

Ένας άνδρας 61 ετών από την πόλη Χερμέλ, στον ανατολικό Λίβανο, αυτοπυροβολήθηκε στο πεζοδρόμιο του κεντρικού εμπορικού δρόμου της συνοικίας Χάμρα, στη Βηρυτό. Επάνω του βρέθηκαν ένα αντίγραφο του λευκού ποινικού μητρώου του και ένα σημείωμα. Σε αυτό ο αυτόχειρας αναφερόταν σε ένα δημοφιλές τραγούδι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την οικονομική κρίση που έσπρωξε πολλούς Λιβανέζους στην ακραία φτώχεια και την πείνα.

«Πέθανε λόγω της πείνας», ούρλιαζε ένας εξάδελφός του, την ώρα που η σορός του μεταφερόταν από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα σε ένα φέρετρο.

Νωρίς το απόγευμα στο σημείο της τραγωδίας οργανώθηκε μια καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές άφησαν λίγα λουλούδια και σημειώματα. Ένα από αυτά απευθυνόταν στην κυβερνώσα ελίτ και έγραφε: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκοτώσατε».

Ο Τζαν Σααμπάν, οικονομολόγος και αντικυβερνητικός ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι οι αυτοκτονίες είναι «δολοφονίες από μια κυβερνώσα τάξη που είναι έτοιμη να μας σκοτώσει, να μας λιμοκτονήσει και να μας φτωχύνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της».

Εξάλλου, κοντά στην πόλη Σάιντα, στην κοινότητα Τζάντρα, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του ένας οδηγός φορτηγού ηλικίας 37 ετών, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Ζοζέφ αλ Άζι. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας επιβεβαίωσε τις δύο αυτοκτονίες, επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν αυξηθεί παρόμοιες πράξεις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν όμως σε θέση να παράσχει ακριβή στοιχεία.

Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση του τελευταίου έτους συνοδεύτηκε από την κάθετη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος. Το 45% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα