Η Λιβύη θα ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία αν κλιμακωθεί ο πόλεμος – Άμεση η αντίδραση Πούτιν

Η Λιβύη θα ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία αν κλιμακωθεί ο πόλεμος – Άμεση η αντίδραση Πούτιν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέντ αλ Σάρατζ στη συνάντησή τους τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη AP

Ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, ανέφερε ότι αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την Τρίπολη και τους κατοίκους της.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.  

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη θα παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση μόλις ξαναρχίσει τις εργασίες της, στις 7 Ιανουαρίου. “Ελπίζω ότι θα το επικυρώσουμε στο κοινοβούλιο στις 8 ή 9 Ιανουαρίου και έτσι θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση” της Λιβύης, είπε. 

“Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της”, είπε από την πλευρά του ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα. 

Άμεση αντίδραση Μόσχας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην πρόθεση του Ερντογάν αν στείλει στρατό στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.

«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και εμείς ανησυχούμε. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν. 

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ερντογάν, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες». 

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο είχε πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για μισθοφόρους από διάφορες χώρες, καθώς και για τρομοκράτες».

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα. 

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα