Λονδίνο: Άγριες συγκρούσεις ακροδεξιών με αντιρατσιστές διαδηλωτές

Λονδίνο: Άγριες συγκρούσεις ακροδεξιών με αντιρατσιστές διαδηλωτές
Διαδηλώσεις στο Λονδίνο AP

Η αστυνομία δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές στο κεντρικό Λονδίνο, όπου χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης.

Ομάδες ακροδεξιών ακτιβιστών, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, ισχυριζόμενοι ότι προστατεύουν αγάλματα από διαδηλωτές κατά του ρατσισμού.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η ρατσιστική κακοποιία δεν έχει θέση στους δρόμους μας» αφού οι αστυνομικοί αναγκάζονται να χτυπούν και να κλωτσούν. Ορισμένες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα επίσης στο Λονδίνο και σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Αστυνομία είχε θέσει περιορισμούς σε πολλές περιθωριακές ομάδες που σκόπευαν να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο, αρκετά από αυτά τα άτομα παρέμειναν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου. Από τις 17:00, η Scotland Yard δήλωσε ότι είχε συλλάβει πέντε άτομα για αδικήματα όπως η βίαιη αναταραχή, επίθεση κατά της αστυνομίας, κατοχή όπλου, επήρεια αλκοόλ και κατοχή ναρκωτικών κατηγορίας Α.

Ο βουλευτής Tobias Ellwood, του Συντηρητικού Κόμματος, χαρακτήρισε ως «αποτρόπαια» την εικόνα ενός άντρα που ούρησε δίπλα στο μνημείο του PC Keith Palmer, του αστυνομικού που σκοτώθηκε στην τρομοκρατική επίθεση του Γουέστμινστερ το 2017.

Αντιπαράθεση για την αποικιοκρατία

Στη Βρετανία έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση για τα μνημεία προσωπικοτήτων που συνδέονται με το αποικιοκρατικό παρελθόν, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση αγάλματος του εμπόρου σκλάβων Έντουαρντ Κόλστον από διαδηλωτές που το πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία δήλωσε σήμερα πως ορισμένοι έφεραν όπλα στα συλλαλητήρια στο Λονδίνο. Επέβαλαν περιορισμούς στη διαδρομή και στις δύο ομάδες και δήλωσαν ότι οι συγκεντρώσεις πρέπει να λήξουν έως τις 19:00.

Το μήνυμα του Τζόνσον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε την «ρατσιστική βία» έπειτα από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Λονδίνο ανάμεσα σε ακροδεξιούς διαδηλωτές, από την μία πλευρά, και αντιρατσιστές διαδηλωτές και την αστυνομία, που προσπαθούσε να κρατήσει χωρισμένα τα δύο στρατόπεδα.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε ομάδες έξω από τον σταθμό Γουότερλου, ενώ σε παρακείμενη γέφυρα του Τάμεση η αστυνομία δέχθηκε επίθεση με πέτρες. Σποραδικές συγκρούσεις ακολούθησαν σε διάφορες περιοχές του κεντρικού Λονδίνου. «Η ρατσιστική βία δεν έχει θέση στους δρόμους μας», έγραψε στο Twitter ο Μπόρις Τζόνσον.

«Οποιοσδήποτε επιτίθεται στην αστυνομία της θα αντιμετωπισθεί με την πλήρη ισχύ του νόμου». Νωρίτερα, μικρές ομάδες διαδηλωτών πέταξαν μπουκάλια και κουτιά (μπύρας) στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ. Ακροδεξιές ομάδες φώναζαν ρατσιστικές βρισιές σε αντιρατσιστές διαδηλωτές και ορισμένοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μεταλλικές μπάρες για να σπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών δυνάμεων.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην σύλληψη πέντε ατόμων και έξι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά. «Είναι ξεκάθαρο ότι ακροδεξιές ομάδες προκαλούν βία και διασάλευση της τάξης στο κεντρικό Λονδίνο. Καλώ τους ανθρώπους να παραμείνουν μακριά», έγραψε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν στο Twitter.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνο «για να προστατεύσουν την βρετανική κουλτούρα» και ειδικότερα ιστορικά μνημεία, έπειτα από το περιστατικό κατά το οποίο διαδηλωτές του αντιρατσιστικού κινήματος πέταξαν στο λιμάνι του Μπρίστολ το άγαλμα εμπόρου σκλάβων του 17ου αιώνα το περασμένο σαββατοκύριακο. Αγάλματα ιστορικών προσωπικοτήτων, ανάμεσά τους και άγαλμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, έχουν πλέον καλυφθεί για να μην γίνουν στόχος των διαδηλωτών που δηλώνουν ότι τέτοια μνημεία δοξάζουν ρατσιστές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα