Μακελειό κοντά σε εκκλησία στο Ιράκ

Μακελειό κοντά σε εκκλησία στο Ιράκ

Έκρηξη αυτοκινήτου παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε εκκλησία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ατόμων

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές της Βαγδάτης όπου ζουν χριστιανοί σήμερα, οι περισσότεροι όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε μια εκκλησία ύστερα από τη λειτουργία των Χριστουγέννων, δήλωσαν αστυνομικοί και τραυματιοφορείς.

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών εξερράγη καθώς οι πιστοί έφευγαν από μια εκκλησία στη συνοικία Ντούρα, στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, αφού προσευχήθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα περισσότερα από τα 14 θύματα ήταν χριστιανοί, διευκρίνισαν αστυνομικοί. Υπάρχουν ακόμη 30 τραυματίες.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής για την επίθεση.

Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν σε μια αγορά γεμάτη κόσμο σε μια χωριστή επίθεση στη συνοικία Ντούρα, όπου ζουν πολλοί χριστιανοί, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 14, σύμφωνα με αστυνομικούς και τραυματιοφορείς.

Μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι και επιθέσεων ενόπλων στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες σιίτες πιστούς την εβδομάδα πριν από την σιιτική εορτή Αρμπάιν, η οποία συνέπεσε με την παραμονή των Χριστουγέννων φέτος.

Η βία στο Ιράκ έχει επιστρέψει στα προ πενταετίας επίπεδα, καθώς φανατικοί σουνίτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν στραφεί εναντίον της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι και όποιου θεωρούν ότι την υποστηρίζει. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2013· σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 6.650 φέτος.

Η χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ έχει γίνει στόχος επιθέσεων μελών της αλ Κάιντα επανειλημμένα στο παρελθόν. Μια επίθεση σε εκκλησία το 2010 είχε στοιχίσει δεκάδες ζωές. Κατά εκτιμήσεις, από το 1,5 εκατ. των μειονοτικών χριστιανών που ζούσαν στο Ιράκ το 2003, σήμερα δεν απομένουν στη χώρα παρά περίπου 500.000.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network