Οργή Μακρόν για Τουρκία: “Ξαναλέω, εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ”

Οργή Μακρόν για Τουρκία: “Ξαναλέω, εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ”
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά την συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο της Τυνησίας AP

Οι ενέργειες της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο Βερολίνο, ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας και επανέλαβε την θέση του για την κατάσταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου

Τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο, τα οποία διερευνά το ΝΑΤΟ, αποτελούν «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από συνάντησή με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Η Γαλλία δεν θα ανεχτεί την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγορώντας την Άγκυρα ότι παίζει ένα «επικίνδυνο παιχνίδι» στη βορειοαφρικανική χώρα, θεωρώντας την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη  μια άμεση απειλή για την περιοχή και την Ευρώπη, καθώς οι τόνοι μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν (ότι) θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε σήμερα ο Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι είπε «τα ίδια πράγματα» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι προς το συμφέρον της Λιβύης, των γειτόνων της, ολόκληρης της περιοχής αλλά και της Ευρώπης», πρόσθεσε μετά τη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Δεν θα ανεχτούμε τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στη Λιβύη», είπε καταδικάζοντας παράλληλα και τον ρόλο Ρώσων μισθοφόρων στην βορειοαφρικανική χώρα, εστιάζοντας όμως κατά κύριο λόγο στον ρόλο της Άγκυρας.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι που δήλωσε το Σάββατο ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Αιγύπτου να επέμβει στη Λιβύη, ο Μακρόν είπε ότι ο Αιγύπτιος ηγέτης έχει λόγο να ανησυχεί.

«Σημειώσατε τη νόμιμη ανησυχία του προέδρου Σίσι όταν βλέπει στρατεύματα να φτάνουν στα σύνορά του», δήλωσε ο Μακρόν.

Δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία δεν είναι γνωστό ότι επιχειρούν κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου.

«Αυτό είναι ένα μεσογειακό θέμα που μας επηρεάζει γιατί σήμερα από τη Λιβύη κάθε μέρα άνδρες και γυναίκες τρέπονται σε φυγή από τη δυστυχία για να έρθουν στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία για πολύ καιρό να εισάγει Σύρους μαχητές στη Λιβύη, με δεδομένο ότι ξέρουμε;»

Ο Μακρόν ζήτησε επίσης τον «τερματισμό της ξένης ανάμιξης και των μονομερών ενεργειών όσων ισχυρίζονται ότι κερδίζουν νέες θέσεις μέσω πολέμου» στη Λιβύη.

«Η Γαλλία και η Τυνησία απαιτούν από κοινού τα εμπόλεμα μέρη να θέσουν τέλος στις μάχες και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την αποκατάσταση της ασφάλειας για όλους, την επανένωση των θεσμών της Λιβύης και να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση προς όφελος όλων των Λιβύων» , πρόσθεσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Σαΐντ, του οποίου ήταν η δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την Αλγερία, έπειτα από την εκλογή του τον Οκτώβριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα