Ο Μακρόν σε συμπληγάδες: Κίτρινα γιλέκα και αγορές τον σφυροκοπούν

Ο Μακρόν σε συμπληγάδες: Κίτρινα γιλέκα και αγορές τον σφυροκοπούν
Εμανουέλ Μακρόν AP

Αντί για αποκλιμάκωση, περισσότερη πίεση. Αυτό "πέτυχε" ο Εμμανουέλ Μακρόν με τις εξαγγελίες του τη Δευτέρα αφού πλέον δέχεται πιέσεις από παντού.

Μπρος γκρεμός (βλέπε διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων) και πίσω ρέμα (βλέπε αντιδράσεις κομισιόν και αγορών) για τον Εμανουέλ Μακρόν!

Οι εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου το βράδυ της Δευτέρας για αύξηση των μισθών της τάξης των 100 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τους εξεγερμένους έπεισε ούτε τις αγορές που άρχισαν να αντιδρούν νευρικά.

Από το πρωί της Τρίτης τα γαλλικά spread άρχισαν να ανεβαίνουν την ανηφόρα και έφτασαν, αυξανόμενα κατά πέντε μονάδες βάσης, το 0.74%, υψηλή τιμή για μία πολύ μεγάλη οικονομία όπως η γαλλική.

Αυτό έγινε γιατί υπάρχουν φόβοι ότι το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο Μακρόν θα ανεβάσουν το έλλειμμα της Γαλλίας στο 3,5% ενώ το περίφημο σύμφωνο σταθερότητας, το ιερό δισκοπότηρο της Ευρωζώνης, απαγορεύει σε όλες τις χώρες να ξεπεράσουν το όριο του 3%.

Γαλλικά μέσα υπολόγιζαν το κόστος των μέτρων στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που από τους αναλυτές θεωρείται πολύ μεγάλο για μία οικονομία που δεν έχει την ανάπτυξη που θα περίμενε κανείς τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά τους τα “κίτρινα γιλέκα” όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά προαναγγέλλουν κλιμάκωση της δράσης τους τις επόμενες ημέρες αρχής γενομένης από την προσεχή Παρασκευή.

Ουδείς θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του “Μανού” αυτές τις ημέρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα