Μακρόν για “Κίτρινα Γιλέκα”: Αύξηση μισθών και ανάληψη μέρους της ευθύνης

Μακρόν για “Κίτρινα Γιλέκα”: Αύξηση μισθών και ανάληψη μέρους της ευθύνης
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν AP

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. "Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία" διευκρίνισε.

Την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με φόντο τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε “δικαιολογημένη” και “βαθιά” την οργή που εκφράζουν τα “κίτρινα γιλέκα” με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα “πλήγωσαν” τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι δε θα αυξηθεί η φορολογία των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη κάτω των 2.000 ευρώ,  καθώς και ότι δεν θα φορολογούνται οι υπερωρίες των εργαζομένων. Κάλεσε μάλιστα όσους εργοδότες μπορούν, να δίνουν στους εργαζόμενους μπόνους.

Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιείκεια απέναντι στις βιαιότητες. «Καμία οργή δεν δικαιολογεί επιθέσεις απέναντι σε αστυνομικούς ή σε ξένη περιουσία», διευκρίνισε.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο και ειδικότερα από τον Ιανουάριο.

Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον “φόρο πλούτου” και υπογράμμισε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. “Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή” στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

Η Κομισιόν “παρακολουθεί” τα νέα μέτρα και τις επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις επιπτώσεις που θα έχουν στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει από το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός της, Βλάντις Ντομπρόφσκις.

“Παρακολουθούμε στενά τα πιθανά νέα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πριν ανακοινωθούν κανονικά και λεπτομερώς”, είπε ο Ντομπρόφσκις μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα