“Μανία για αυθεντία”: Το σχολικό σύστημα των ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμο για την Dorothy Jean Tillman

Διαβάζεται σε 3'
“Μανία για αυθεντία”: Το σχολικό σύστημα των ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμο για την Dorothy Jean Tillman
Το σχολικό σύστημα δεν ήταν προετοιμασμένο για την Dorothy. Instagram

Η Dorothy Jean Tillman II είναι το νεαρότερο άτομο που ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη συμπεριφορική υγεία. Το έκανε στα 17. Τώρα θέλει να ασχοληθεί με τη ζωή της.

Στα 8 η Dorothy Jean Tillman II παρακολουθούσε μαθήματα λυκείου. Στα 9 άρχισε να φοιτά σε κολέγιο. Στα 10 πήρε το πρώτο πτυχίο -στη ψυχολογία. Στα 12 πήρε Bachelor στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Στα 14 πρόσθεσε ένα Master στις επιστήμες.

Στα 17 έγινε το νεαρότερο άτομο που έχει πάρει ποτέ διδακτορικό, στην ολοκληρωμένη συμπεριφορική υγεία, από το College of Health Solutions του Arizona State.

Όπως είπε στο Time for Kids επέλεξε αυτό το πεδίο «επειδή μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το περιβάλλον με τον τρόπο που το κάνουν».

Παρεμπιπτόντως, στις 12 Μαΐου του 2024 έγινε 18 ετών.

Τώρα που δεν υπάρχει κάτι άλλο για να πάρει, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, τι θα κάνει η Dorothy;

Πρώτα θα δούμε κάποια πράγματα που την αφορούν.

Η Dorothy μεγάλωσε στο Σικάγο με τη μητέρα της (του ιστορικού στο κοινοτικό θέατρο) και τη γιαγιά της (ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα, συνεργάτιδα του Martin Luther King).

Δεν πήγε σχολείο. Έκανε home-schooling. Όταν προκρίθηκε σε ένα πρόγραμμα για χαρισματικούς μαθητές, άρχισε τα online μαθήματα, τα οποία παρακολουθούσε από κατάστημα γνωστής αμερικανικής αλυσίδας καφέ.

Παράγγελνε ένα πράσινο τσάι ροδάκινου με λεμονάδα και μετά άρχιζε τα μαθήματα της. Από τα 8 ήταν μαθήτρια γυμνασίου. Όταν στα σχολεία ερχόταν η ώρα για το μεσημεριανό γεύμα, η Dorothy έκλεινε τον υπολογιστή της.

Μετά την εκπαίδευση της την ανέλαβε αποκλειστικά η μητέρα της, Jimalita του ιστορικού στο κοινοτικό θέατρο.

H «MANIA ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΑ»

Η Ellen Winner, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Boston College και συγγραφέας του «Τα χαρισματικά παιδιά: Μύθοι και πραγματικότητες», δήλωσε στους New York Times πως παιδιά όπως η Dorothy έχουν μια ένταση παρακίνησης που έχει ονομαστεί ως «μανία για αυθεντία.

Ένας από τους λόγους που πιέζουν τον εαυτό τους είναι ότι έχουν μια υψηλή, έμφυτη ικανότητα κάποιου είδους, και έτσι η μάθηση, στον τομέα που είναι προικισμένα, τους έρχεται εύκολα και είναι κάτι πολύ ευχάριστο».

Η μανία για αυθεντία αφορά την έντονη επιθυμία για υπεροχή, την υπέρβαση των ορίων και τη συνεχή βελτίωση. Είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται συχνά σε κορυφαίους ερμηνευτές. Είναι αυτό που τους ωθεί για πάντα προς το μεγαλείο.

Όπως γράφει το Medium, στο επίκεντρο του φαινομένου που δεν διδάσκεται και προϋποθέτει τον εξαιρετικά σπάνιο συνδυασμό του τεράστιου ταλέντου και της νεανικής εργασιακής ηθικής, βρίσκεται η ακόρεστη δίψα για εξέλιξη και αριστεία.

Τα άτομα που έχουν αυτήν τη μανία, είναι αμείλικτα στην επιδίωξή τους για κυριαρχία, επιδιώκοντας συνεχώς να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να ξεπεράσουν τις προηγούμενες καλύτερες επιδόσεις τους. Ευδοκιμούν στις προκλήσεις, βλέποντας τα εμπόδια ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και όχι ως εμπόδια στην επιτυχία.

Διευκρίνισε πως το σχολικό σύστημα των ΗΠΑ δεν είναι εξοπλισμένο για να τα βοηθήσει και για αυτό κάποιοι γονείς επιλέγουν τη λύση του home-schooling που στερεί από τα παιδιά την εμπειρία της κοινωνικοποίησης και της μάθησης με συνομηλίκους τους.

Τώρα που η Dorothy ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της, θα ασχοληθεί με ό,τι κάθε έφηβος του πλανήτη. Όπως είπε, για αρχή θέλει να πάει στο prom -το χορό που κάνουν τελειόφοιτοι σε high schools. Μετά θα ασχοληθεί με το summer camp του Πανεπιστημίου της κι έπειτα θα πάει διακοπές. «Θέλω να κάνω πράγματα που μου αρέσουν, να ανακαλύψω νέα χόμπι και σε αυτήν την πορεία να ανακαλύψω τον εαυτό μου. Θέλω να επικεντρωθώ σε αυτό που είμαι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα