Με έρευνες στη Μεσόγειο απαντά η Τουρκία

default image

Νέες απειλές εκτόξευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αμφισβητώντας την κυπριακή ΑΟΖ. Προανήγγειλε τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο εντός της εβδομάδας

Η δοκιμαστική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ εξόργισε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντά με ανακοίνωση ΑΟΖ με τα Κατεχόμενα και έρευνες στη Μεσόγειο.

“Η Νότια Κύπρος, με το Ισραήλ και μάλιστα με την Ελλάδα, έχουν ανακοινώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη και εμείς έχουμε κάνει το ίδιο βήμα με την ΤΔΒΚ”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι “πολύ σύντομα, πιθανόν εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες πετρελαίου στη Μεσόγειο”.

Αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις έρευνες και είπε επίσης ότι “στις περιοχές που έχουν ανακοινώσει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη, έχουμε και διαφορετικές δραστηριότητες. Τόσο οι φρεγάτες μας, όσο και η πολεμική μας αεροπορία, ελέγχουν συνεχώς την περιοχή”.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι “αυτή η αποκλειστική οικονομική ζώνη είναι αμφισβητούμενη. Τους είχαμε πει ότι δεν είναι σωστό να προβούν σε τέτοιο βήμα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή. Νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν και οι δικές μας εργασίες εκεί”.

Στο πλευρό της Κύπρου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από διμερή συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Οι κυπριακές έρευνες “δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν” σε αυτές, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Για την Ουάσινγκτον “ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό”.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έθιξε το θέμα αυτό σε συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα