Μέρκελ για μερικό lockdown: “Ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα”

Μέρκελ για μερικό lockdown: “Ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα”
Η Άνγκελα Μέρκελ Eurokinissi

"Ο χειμώνας θα είναι μακρύς. Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ακόμη μακριά", είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφορικά με την επιβολή μερικού lockdown στη χώρα.

Με τη φράση “ο ιός τιμωρεί τα ημίμετρα”, επιχείρησε η Άγγελα Μέρκελ να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέου “μερικού” lockdown από για όλον τον Νοέμβριο στη Γερμανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα τα νέα μέτρα να καταφέρουν να “σπάσουν” το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος συνέκρινε δε την πανδημία με μια “φυσική καταστροφή” που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο ιός να επιβαρύνει υπερβολικά τους εργαζόμενους στο τομέα της υγείας”, τόνισε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι η ιχνηλάτηση για πολλές περιπτώσεις έχει ήδη καταστεί ανέφικτη. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι η κυβέρνηση και τα κρατίδια κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να βρουν ηπιότερα μέτρα, “αλλά αυτό δεν συνέβη” και για αυτό “με βαριά καρδιά” αποφασίστηκαν αυτοί οι κανόνες. Όπως είπε, πρέπει να επιστρέψουμε στο σημείο όπου οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πορεία των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έχει φθάσει το 127,8, ενώ ως όριο είχαν τεθεί τα 50 κρούσματα.

Ο χειμώνας θα είναι μακρύς. Το φως στην άκρη του τούνελ είναι ακόμη μακριά”, προειδοποίησε η Καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την κατανόησή της για την δυσαρέσκεια των πολιτών. “Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή”, επανέλαβε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των μέτρων, το οποίο θέτει κυρίως η ακροδεξιά, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι πιστεύει στην δύναμη της λογικής και της υπευθυνότητας σε μια δημοκρατία. “Είναι μια δοκιμασία που όμοια της δεν έχουμε ζήσει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τέσσερις εβδομάδες “χωρίς πολλά από αυτά που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη”. Τον χειμώνα θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, πρόσθεσε, επειδή, μεταξύ άλλων, βρίσκονται περισσότερα άτομα σε κλειστό χώρο και ζήτησε από κάθε πολίτη να είναι προσεκτικός σε όλα τα επίπεδα “και όχι όταν πλέον θα είναι απαραίτητη η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής” του. Τόνισε επίσης ότι το 30-40% του πληθυσμού της χώρα ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το εάν και με ποιον τρόπο θα είναι εφικτός ο εορτασμός των Χριστουγέννων, η Καγκελάριος περιορίστηκε να απαντήσει ότι “ακόμη και με συνθήκες πανδημίας, τα Χριστούγεννα δεν πρέπει να είναι Χριστούγεννα μοναξιάς” και να επισημάνει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα κυλήσει ο Νοέμβριος. “Δεν πιστεύω πάντως ότι θα γίνουν μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι”, παραδέχθηκε, ενώ παρέπεμψε στην εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης που θα γίνει στις 16 Νοεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι “θα κάνουμε ότι είναι πολιτικά εφικτό προκειμένου να περιοριστούμε στον Νοέμβριο”. Η ίδια δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την έγκριση εμβολίου τους επόμενους μήνες, ενώ σημείωσε ότι οι φαρμακευτικές αγωγές κατά της Covid-19 είναι τώρα καλύτερες από αυτές που ήταν διαθέσιμες την άνοιξη.

Η Καγκελάριος εξέφρασε μεταξύ άλλων την κατανόησή της για την ανησυχία επιχειρηματιών και εργαζόμενων που θα πρέπει τώρα να σταματήσουν να εργάζονται. Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσπάθησε να τους καθησυχάσει, λέγοντας ότι “κανείς δεν θα αφεθεί μόνος”.

Κληθείσα να απαντήσει γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα περιορισμού στην λειτουργία των χώρων λατρείας, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει να παραμένουν ανοιχτοί, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα