Μεσόγειος: 629 ψυχές στη μέση του πουθενά και απέναντί τους δύο χώρες

Μεσόγειος: 629 ψυχές στη μέση του πουθενά και απέναντί τους δύο χώρες

Η τύχη των 629 προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ Βαλέτας και Ρώμης - Στο πλοίο βρίσκονται επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η τύχη 629 προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, εξακολουθεί να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, δύο χωρών που αρνούνται να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτό το πλοίο που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee.

«Δεν έχουμε κουνηθεί από την προηγούμενη νύκτα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί έχουμε σταματήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος Ανελίζε Μπόργκες, που βρίσκεται πάνω στο Aquarius.

ADVERTISING

Σύμφωνα με ένα tweet της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, «το #Aquarius έλαβε εντολή από το Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής στην τρέχουσα θέση του, δηλαδή 35 ναυτικά μίλια από την #Ιταλία και 27 ναυτικά μίλια από την #Μάλτα».

Στο μεταξύ η κατάσταση στο πλοίο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει ήρεμη.

Ωστόσο τίποτε δεν προμηνύει ότι η Ιταλία θα τους δεχθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε σήμερα στο Twitter ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει: «το να σώζουμε ζωές είναι καθήκον, το να μετατρέψουμε την Ιταλία σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων όχι. Η Ιταλία έχει σταματήσει να προσκυνά και να υπακούει, αυτή τη φορά ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ» χρησιμοποιώντας το hashtag #ας_κλείσουμε_τα_λιμάνια.

Ο Σαλβίνι αντιδρούσε με αυτό τον τρόπο και στην άφιξη σήμερα το πρωί στα ανοικτά της Λιβύης ενός άλλου πλοίου ναυλωμένου από τη γερμανική ΜΚΟ Sea Watch. «Γερμανική οργάνωση, ολλανδικό πλοίο, η Μάλτα δεν κουνιέται, η Γαλλία που απορρίπτει και η Ευρώπη που αδιαφορεί, αρκετά», πρόσθεσε στο Twitter.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία ο συνασπισμός μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων που η χώρα κλείνει με αυτό τον τρόπο τα λιμάνια της.

Ο Σαλβίνι διατράνωνε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα περιορίσε τη ροή των μεταναστών προς τις ιταλικές ακτές. Πάνω από 600.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία διά θαλάσσης από την Αφρική τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο αριθμός τους μειώθηκε δραματικά από το περασμένο καλοκαίρι, όμως οι διασώσεις αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που χαρακτηρίζεται η πρώτη πρόκληση της θητείας του επικεφαλής της Λέγκας στην κυβέρνηση.

Μετά τη διάσωση των προσφύγων αυτών τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή το Aquarius αναζητεί ένα λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Όμως τόσο η Μάλτα όσο και η Ιταλία αρνούνται να τους δεχθούν.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ συνομίλησε τηλεφωνικά για το ζήτημα αυτό με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τόνισε πως «η Μάλτα ενεργεί συμμορφούμενη πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης τονίζει ο χρόνος πιέζει, ενώ ο εκπρόσωπός του στην Ιταλία Φλάβιο Ντι Τζιάκομο ζήτησε την Κυριακή να βρεθεί άμεση λύση.

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια άμεση λύση εξαιτίας της πολύ ευάλωτης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πρόσφυγες αυτοί. Υπάρχουν έγκυες γυναίκες και πολλοί ανήλικοι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο πολλά ιταλικά λιμάνια, όπως αυτό του Παλέρμο στη Σικελία, είναι έτοιμα να δεχθούν το Aquarius.

«Παλέρμο στα αρχαία ελληνικά σημαίνει “ασφαλές λιμάνι” (Πάνορμος). Υποδεχόμαστε ανέκαθεν σκάφη που έχουν σώσει ζωές στην θάλασσα. Δεν θα σταματήσουμε τώρα. Ο Σαλβίνι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Έδειξε και πάλι ότι βρισκόμαστε υπό ακροδεξιά κυβέρνηση», δήλωσε ο Λεολούκα Ορλάντο.

«Αν ένας άκαρδος υπουργός αφήνει να πεθαίνουν στη θάλασσα έγκυες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι, το λιμάνι της Νάπολης είναι έτοιμο να τους δεχθεί», έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι ντε Ματζίστρις.

Πηγή: 

ΑΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
SHARE:

24Media Network