ΗΠΑ: Μετά τον τυφώνα Ντόριαν, τροπική καταιγίδα απειλεί τις Μπαχάμες

Οι Μπαχάμες μετρούν τις πληγές τους απο το πέρασμα του Ντόριαν.
Οι Μπαχάμες μετρούν τις πληγές τους απο το πέρασμα του Ντόριαν. AP

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους του Γκραντ Μπαχάμα να μεταβούν επειγόντως σε κέντρα φιλοξενίας.

Η τροπική καταιγίδα στην οποία δόθηκε η ονομασία Ουμπέρτο πλησίαζε την περασμένη νύκτα από τον βορρά τις Μπαχάμες που είχαν ήδη υποστεί καταστροφές στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον κυκλώνα Ντόριαν, ο οποίος αναφέρθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ως ένα παράδειγμα της «κλιματικής κρίσης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους Κυκλώνες (NHC), ο Ουμπέρτο βρισκόταν σήμερα στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) ανατολικά του νησιού Αμπάκο και μετακινούνταν βραδέως προς τα βορειοδυτικά. Προειδοποίηση για καταιγίδα εκδόθηκε για όλες τις βορειοδυτικές Μπαχάμες, μεταξύ των οποίων το νησί Νιού Πρόβιντενς στο οποίο βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, καθώς και για τα νησιά Αμπάκο και Γκραντ Μπαχάμα, που είχαν ήδη πληγεί από τον Ντόριαν.

Σύμφωνα με το NHC, ο Ουμπέρτο θα μετατραπεί πιθανόν σε κυκλώνα «μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες». Το σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανέβει προς βορράν, προς τη Φλόριντα, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας στις Μπαχάμες, ο Τρέβορ Μπάσντεν, έκανε λόγο για ανέμους ταχύτητας 100 χλμ/ώρα και για ισχυρές βροχοπτώσεις, μεταξύ 5 και 15 εκατοστά νερού, που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες σε εδάφη που είναι ήδη κορεσμένα μετά το πέρασμα του Ντόριαν πριν από δέκα ημέρες.

Η καταιγίδα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αμπάκο και το Γκραντ Μπαχάμα, όπου οι ζημιές είναι τεράστιες. Τα αεροδρόμια αυτών των δύο νησιών επαναλειτούργησαν, όμως οι εμπορικές πτήσεις είναι περιορισμένες.

«Η κακοκαιρία θα επιβραδύνει τις επιχειρήσεις επιμελητείας», την ώρα που το Αμπάκο «έχει μεγάλη ανάγκη για βενζίνη και νερό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (NEMA) στις Μπαχάμες Καρλ Σμιθ.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), το οποίο συμμετέχει στη διεθνή προσπάθεια, ανέστειλε τις πτήσεις του προς το Μαρς Χάρμπορ, την κύρια πόλη του Αμπάκο, εξαιτίας της καταιγίδας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του WFP.

Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους του Γκραντ Μπαχάμα, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές από τον Ντόριαν, να μεταβούν επειγόντως σε κέντρα φιλοξενίας. Εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της καταιγίδας Ουμπέρτο, η οποία θα μπορούσε να πλήξει το νότιο τμήμα του Αμπάκο και το ανατολικό του Γκραντ Μπαχάμα, δύο ζώνες οι οποίες δεν είχαν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον Ντόριαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπαχάμες: Παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση μετά το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν

Ντόριαν: Στους 2.500 ανέρχονται οι αγνοούμενοι μετά το πέρασμα του κυκλώνα

SHARE: