Μια ευχή για το 2021: Καθαρό νερό για όλους

Μια ευχή για το 2021: Καθαρό νερό για όλους

Μπορεί κάποια αγαθά να τα θεωρούμε αυτονόητα ωστόσο δεν είναι έτσι τα πράγματα για όλους. Η ActionAid κάνει το αδύνατο δυνατό για να έχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Μπορεί το 2020 να έστρεψε την προσοχή μας αποκλειστικά στην πανδημία και σε όλα τα δεινά που έχει προκαλέσει, όμως οι άνθρωποι, σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζουν να προσπαθούν να ζήσουν μια καλή ζωή. Όσο καλή τους επιτρέπουν οι συνθήκες στις οποίες έτυχε να γεννηθούν.

Το κορίτσι της φωτογραφίας για παράδειγμα, η 13χρονη Gita από τη Σιέρα Λεόνε γεννήθηκε σε ένα χωριό, στο οποίο δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό. Αυτό για την Gita, όπως και εκατομμύρια παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες σημαίνει ότι ένα από τα καθημερινά της καθήκοντα είναι να βοηθάει την οικογένειά της περπατώντας μέχρι το κοντινότερο πηγάδι για να φέρει νερό. Το ίδιο κάνει και για το σχολείο. Μετά, αν έχει αντοχές μπορεί να παρακολουθήσει και το μάθημα.

Στην υποσαχάρια Αφρική, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι γυναίκες και τα κορίτσια περνούν κατά μέσο όρο 40 δισεκατομμύρια ώρες ετησίως, συλλέγοντας και μεταφέροντας πόσιμο νερό στις οικογένειές τους. Γιατί αυτή είναι μία δουλειά γένους θηλυκού. Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο είναι περισσότεροι εκείνοι που χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με το μολυσμένο νερό από εκείνους που πεθαίνουν εξαιτίας κάποιας μορφής βίας, συμπεριλαμβανομένων και των πολέμων. Ανάμεσά τους 2.200.000 παιδιά.

Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ήταν πάντα μια πρόκληση κυρίως για τις αγροτικές περιοχές των πιο φτωχών χωρών. Ακόμα και αν υπάρχει πηγάδι κοντά στις κοινότητες, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι το νερό είναι πόσιμο. «Ήμασταν αναγκασμένοι να περπατάμε μισό μίλι (800 m) κάθε πρωί, για να φέρουμε νερό στο σχολείο», λέει η Gita. «Με το παλιό πηγάδι να μη λειτουργεί, ήταν πολύ δύσκολο να τηρούμε την υγιεινή μας. Εγώ είχα αρρωστήσει για μια ολόκληρη εβδομάδα και η φίλη μου έπαθε κι αυτή διάρροια και παραλίγο να πεθάνει.»

Για τη μικρή μαθήτρια και τα άλλα 175 παιδιά που πάνε στο ίδιο σχολείο η λύση ήρθε από την ActionAid, η οποία έχτισε μια βρύση μέσα στο σχολείο, με νερό άμεσα προσβάσιμο και κυρίως ασφαλές για την υγεία. Τα ασήκωτα δοχεία έγιναν παρελθόν!

Η οργάνωση συχνά επικεντρώνει τη δράση της στο χτίσιμο δομών (υδραγωγεία, πηγάδια, βρύσες) που διασφαλίζουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό για μεγάλα μέρη του πληθυσμού. Οι πόροι έρχονται μέσα από το πρόγραμμα Αναδοχής, το οποίο υποστηρίζεται από Έλληνες και Κύπριους Αναδόχους και δημιουργεί μια σχέση αλληλεγγύης του Αναδόχου με ένα παιδί που ζει σε μια πολύ φτωχή περιοχή της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής. Ένα παιδί σαν την Gita για την οποία τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Μέχρι όμως αυτό να συμβεί για τους 748 εκατ. ανθρώπους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό η ανάγκη άμεσης δράσης είναι επιτακτική.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τη δράση της ActionAid μέσω του προγράμματος Αναδοχής εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα