Μόσχα στο κόκκινο: Έντονες αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό από τη δολοφονία Μπόρις Νεμτσόφ

default image

Αναταραχή έχει προκαλέσει στη Ρωσία η μυστηριώδης δολοφονία του πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ. Πώς αντιδρούν ΗΠΑ και Ευρώπη και τι εκτιμούν οι αρχές για τα κίνητρα της δολοφονίας του; Για προβοκάτσια κάνει λόγο το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ σκοτώθηκε από σφαίρες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο, “μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας”, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ περπατούσε σε μια μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, όταν “γύρω στις 23:15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος έριξε πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του”, δήλωσε μία εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, η Έλενα Αλεξέεβα.

Για προβοκάτσια κάνει λόγο ο Ρώσος Πρόεδρος

“Ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας”, δήλωσε αμέσως ο εκπρόσωπος του προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, 55 χρόνων, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμισι χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Μετά την άνοδο στην εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2000, είχε γίνει ένας από τους κύριους πολιτικούς που αντιπολιτεύονταν το Κρεμλίνο.

Αντιδράσεις από τη Δύση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε “τον άγριο φόνο” του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε “τη ρωσική κυβέρνηση να διεξαγάγει γρήγορα μια αμερόληπτη και διαφανή έρευνα” ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε “σοκαρισμένος και θλιμμένος”.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια του γενικού γραμματέα του, του Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, εξέφρασε επίσης το σοκ του και η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ερευνήσουν τη δολοφονία αυτή “με αμερόληπτο τρόπο”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε με τη σειρά του την “ειδεχθή δολοφονία” του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός “θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας”: “Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντέδρασε επίσης: “(Ο Μπόρις Νεμτσόφ) ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η γέφυρα αυτή καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς ενός δολοφόνου. Πιστεύω πως αυτό δεν έγινε κατά τύχη”, έγραψε στο Facebook.

Αντιδράσεις και από το εσωτερικό της χώρας

“Είναι μια τρομερή τραγωδία για όλη τη χώρα”, δήλωσε αμέσως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Κουντρίν. Ένας από τους συντρόφους του Μπόρις Νεμτσόφ στην αντιπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός του Βλαντίμιρ Πούτιν Μιχαήλ Κασιάνοφ, δήλωσε πως η δολοφονία αυτή είναι “το τίμημα για το γεγονός ότι ο Μπόρις αγωνίσθηκε επί χρόνια για να γίνει η Ρωσία μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική”. “Τον 21ο αιώνα, το 2015, ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε κάτω από τα τείχη του Κρεμλίνου. Αυτό υπερβαίνει τη φαντασία”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στον τόπο της δολοφονίας.

Στον αντίποδα, αξιωματούχος του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε πως πρόκειται για μια “αιματηρή προβοκάτσια (…) με στόχο να ανανεωθεί η αντιρωσική υστερία στο εξωτερικό”. “Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν”, δήλωσε από την πλευρά του ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Μπόρις Νεμτσόφ επρόκειτο να συμμετάσχει αύριο, Κυριακή, σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε συνοικία έξω από το κέντρο της Μόσχας. Σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, τρεις μόλις ώρες πριν από το θάνατό του, ο Νεμτσόφ είχε καλέσει τους ακροατές να διαδηλώσουν με μια πύρινη ομιλία του για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Πούτιν, υπογράφοντας έτσι την πολιτική διαθήκη του.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη δολοφονία

H δολοφονία του πολιτικού της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ στη Μόσχα είναι «σχεδιαστεί προσεκτικά», είπαν σήμερα οι Ρώσοι ερευνητές. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το έγκλημα είχε σχεδιαστεί προσεκτικά, με κάθε λεπτομέρεια όπως για παράδειγμα η περιοχή που επιλέχθηκε για να διαπραχθεί η δολοφονία» στην μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσχοβα, ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο, επισήμανε σε μία ανακοίνωση η ρωσική Επιτροπή Ερευνών.

 

«Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ», ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός, τονίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας 6 κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία.

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Πούτιν: Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν οι ένοχοι

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε στη μητέρα του δολοφονηθέντος ότι οι ρωσικές αρχές θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του γιου της, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε τηλεγράφημα που έστειλε στη Ντίνα Έιντμαν, τη μητέρα του Νεμτσόφ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε: «θα γίνουν τα πάνα προκειμένου εκείνοι που σχεδίασαν και διέπραξαν αυτό το φρικτό και κυνικό έγκλημα να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο Νεμτσόφ άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία, την πολιτική και δημόσια ζωή της Ρωσίας και πάντα υπερασπιζόταν τις θέσεις του με ειλικρινή και τίμιο τρόπο. «Συμμερίζομαι με ειλικρίνεια την οδύνη που νιώθετε» προσέθεσε ο Πούτιν.

Και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Νεμτσόφ, ενός σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι συγκλονισμένος από αυτό τη στυγνή και κυνική δολοφονία». «Πρόκειται για μια μεγάλη απώλεια για την κοινωνία μας, καθώς εκείνος υπερασπιζόταν πάντα την ελευθερία και τις αξίες» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε ότι ο Νεμτσόφ ήταν «ένας άνθρωπος με αρχές και μια ισχυρή προσωπικότητα».

Το θύμα είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν οι εξομολογήσεις του δολοφονηθέντος δύο εβδομάδες πριν από το θάνατό του σε ρωσική εφημερίδα, πως η οικογένειά φοβάται και ανησυχεί για την ασφάλειά του. «Ξέρετε, ναι… λίγο» είχε απαντήσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Sobessednik όταν εκείνος τον ρώτησε εάν φοβόταν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να διαπράξει μια επίθεση εναντίον του.

«Εντούτοις δεν τον φοβάμαι και τόσο. Εάν φοβόμουν πολύ, δεν θα ήμουν επικεφαλής ενός κόμματος της αντιπολίτευσης και δεν θα έκανα ό,τι κάνω» είχε δηλώσει στις αρχές Φεβρουαρίου σε αυτήν την εφημερίδα.

Πορεία στη μνήμη του Νεμτσόφ

Η δημοτική αρχή της Μόσχας επέτρεψε στη ρωσική αντιπολίτευση να οργανώσει την Κυριακή πορεία κατά μήκος του κέντρου της ρωσικής πρωτεύουσας στη μνήμη του επικριτή του Κρεμλίνου, του πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ.

 

«Δώσαμε την άδειά μας για αυτήν την πορεία» δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti ένας αξιωματούχος της πόλης της Μόσχας, ο Αλεξέι Μαγιόροφ, που διευκρίνισε ότι στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες θα περιλαμβάνεται και η μεγάλη πέτρινη γέφυρα, όπου δολοφονήθηκε ο Νεμτσόφ . Οι αρχές συμφώνησαν στο να πραγματοποιηθεί μια πορεία με τη συμμετοχή έως και 50.000 ανθρώπων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα