“Μουδιασμένη” 4η Ιουλίου: Ρεκόρ κρουσμάτων – Στον κόσμο του ο Τραμπ

“Μουδιασμένη” 4η Ιουλίου: Ρεκόρ κρουσμάτων – Στον κόσμο του ο Τραμπ
Εορτασμοί 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ ASSOCIATED PRESS

Αλλιώτικοι οι φετινοί εορτασμοί της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ. Ο κορονοϊός δεν επιτρέπει παρελάσεις, πυροτεχνήματα και συνωστισμούς. Ρεκόρ κρουσμάτων.

Η 4η Ιουλίου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γιορτές των ΗΠΑ, με εκατομμύρια Αμερικανούς να τηρούν κάθε χρόνο τις παραδόσεις που ορίζει η επέτειος της “Ημέρας Ανεξαρτησίας” της χώρας τους. Παρελάσεις, πυροτεχνήματα, οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους που οι Αμερικανοί γιορτάζουν την “Αμερικανική Επανάσταση” και την ανεξαρτησία του έθνους τους το 1776. 

Ωστόσο, φέτος, ο εορτασμός της 4ης ιουλίου θα είναι διαφορετικός από τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει πλήξει τον πλανήτη. 

Εορτασμοί 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ AP

Οι περισσότερες χώρες μπορεί να έχουν αρχίσει να βρίσκουν τους ρυθμούς τους ξανά και να έχουν προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας τους, στο άνοιγμα των χώρων διασκέδασης και στην επαναλειτουργία των βασικών τομέων της χώρας, αλλά οι ΗΠΑ υπήρξαν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, ενώ μετά από μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων, οι αριθμοί ανέβηκαν ξανά.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ κατέγραψαν περισσότερα από 55.400 νέα κρούσματα κορονοϊού την Πέμπτη (02/07) και ακόμη 57.000 την Παρασκευή, ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, με τις μολύνσεις να αυξάνονται στις περισσότερες πολιτείες. Την παραμονή της εορτής της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η χώρα κατέγραψε 728 νέους θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιατρικής σχολής της Βαλτιμόρης. Το σύνολο των θυμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 129.405.

Αρκετοί κυβερνήτες ανέστειλαν τα σχέδιά τους για το άνοιγμα των οικονομιών τους και, όπως είναι λογικό, με την αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζονται, αναπόφευκτα, και οι εορτασμοί της 4ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με το BBC, η φετινή 4η Ιουλίου δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη μεγάλη γιορτή των ΗΠΑ, αφού θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες, αλλά και εναλλακτικοί τρόποι εορτασμών.

Εορτασμοί 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ AP

Ακύρωση παρελάσεων

Οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ακυρώσει τις ετήσιες παρελάσεις τους, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται. Η ακύρωση της μεγάλης παρέλασης της Εθνικής Ημέρας Ανεξαρτησίας στην Ουάσινγκτον είναι το μεγαλύτερο πλήγμα. Ωστόσο, κάποιες πόλεις βρήκαν άλλους τρόπους για να παρελάσουν. Για παράδειγμα, στη μικρή πόλη του Μοντγκόμερι του Οχάιο, πρόκειται να γίνει μια “αντίστροφη παρέλαση” με αυτοκινητιστές.

“Μυστικά” πυροτεχνήματα

Τα πυροτεχνήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους εορτασμούς, αλλά οι διοργανωτές φοβούνται τον συνωστισμό. Στη Νέα Υόρκη θα υπάρξουν πυροτεχνήματα για μια σειρά από νύχτες σε απροσδιόριστες τοποθεσίες και ώρες, ενώ κάθε “παράσταση” θα διαρκεί μόλις πέντε λεπτά για να αποφευχθεί η συγκέντρωση πλήθους. Άλλες πόλεις, όπως η Βοστώνη και το Χιούστον, ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να παρακολουθούν τα πυροτεχνήματα από το σπίτι στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο.

Εορτασμοί 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ AP

Εικονικές εκδηλώσεις

Σίγουρα η πανδημία έστρεψε τον κόσμο προς το διαδίκτυο, περισσότερο από ποτέ. Παρομοίως, ένας τεράστιος αριθμός εκδηλώσεων θα μεταδοθεί στο διαδίκτυο, ώστε να μπορεί ο κόσμος να τις απολαύσει με ασφάλεια από το σπίτι του. Η συναυλία “Capitol Fourth” είναι από τις πιο γνωστές και φέτος θα μεταδοθεί ηχογραφημένη από το διαδίκτυο και την τηλεόραση, ενώ και άλλες πόλεις σχεδιάζουν να μεταδώσουν συναυλίες διαδικτυακά.

Κλειστά μπαρ και εστιατόρια

Ενώ ορισμένοι διοργανωτές εκδηλώσεων βρίσκουν καινοτόμους τρόπους για να διατηρήσουν τα πράγματα σε καλό δρόμο, πολλοί δημόσιοι χώροι θα κλείσουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν σε πολλές πολιτείες, καθώς οι αξιωματούχοι ανέστειλαν το άνοιγμά τους μετά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων. Επίσης, παραλίες σε πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, οι οποίες κανονικά θα ήταν γεμάτες με παραθεριστές στις παραλίες, θα είναι κλειστές για το κοινό.

Εορτασμοί 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ ASSOCIATED PRESS

Πορείες και διαδηλώσεις

Οι ΗΠΑ ταλανίζονται από συγκρούσεις το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας θα μπορούσε να ξεσηκώσει περαιτέρω συγκρούσεις σε εθνικά μνημεία και τοποθεσίες. Η διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει ήδη ομάδες για τη φύλαξη ομοσπονδιακών μνημείων σε όλη τη χώρα πριν από το Σαββατοκύριακο.

Ημερομηνία έναρξης

Ενώ η πλειονότητα των φετινών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου, κάποιοι εορτασμοί ξεκίνησαν από τις 3. Ανήμερα της επετείου ο Τραμπ ταξιδεύει στο Εθνικό Μνημείο του Όρους Ρούσμορ στη Νότια Ντακότα για την πρώτη επίδειξη πυροτεχνημάτων εκεί, που έχει να γίνει πάνω από μια δεκαετία. Η κίνησή του χαρακτηρίστηκε αμφιλεγόμενη, καθώς πολλοί φοβούνται για πιθανότητα φωτιάς στο δάσος, ενώ ομάδες ιθαγενών σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επίσκεψη του Προέδρου, καθώς το μνημείο των πρώην προέδρων των ΗΠΑ χτίστηκε σε ιερή γη για τη φυλή Sioux. Παράλληλα, το ταξίδι του έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί λόγω της πανδημίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα