Μπάιντεν: Η 20ετής παρουσία μας στο Αφγανιστάν τελείωσε

Μπάιντεν: Η 20ετής παρουσία μας στο Αφγανιστάν τελείωσε
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

Τους αμερικανούς στρατιωτικούς που τελευταίοι αποχώρησαν από το Αφγανιστάν ευχαρίστησε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Την Τρίτη διάγγελμα Μπάιντεν για την ολοκλήρωση της αποχώρησης.

Τους αμερικανούς στρατιωτικούς που έφυγαν τελευταίοι από το Αφγανιστάν, εκπληρώνοντας βάσει προγράμματος την αποχώρηση, χωρίς άλλες απώλειες σε ζωές Αμερικανών, ευχαρίστησε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την αναχώρηση από την χώρα των τελευταίων αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών.

“Οι τελευταίες 17 ημέρες είδαν τις δυνάμεις μας να πραγματοποιούν την μεγαλύτερη αεερομεταφορά στην αμερικανική ιστορία, μεταφέροντας περισσότερους από 120.000 αμερικανούς πολίτες, συμμάχους και Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ. Τα κατάφεραν με ασύγκριτο θάρρος και επαγγελματισμό”, αναφέρει η δήλωση του Μπάιντεν.

Όπως τονίζει ο αμερικανός πρόεδρος, θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες την Τρίτη, σχετικά με την απόφασή του να μην επιμηκύνει την παρουσία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν μετά την 31η Αυγούστου, ενώ τονίζει ότι ήταν “ομόφωνη πρόταση του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητών των μονάδων στο Αφγανιστάν.

“Άποψή τους ήταν ότι η ολοκλήρωση της στρατιωτικής μας αποστολής θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατιωτών μας και να εξασφαλίσουμε τις αναχωρήσεις πολιτών για όσους επιθυμούν να το κάνουν στο προσεχές διάστημα”, αναφέρει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει επίσης ότι σκοπεύει να καταστήσει υπόλογους τους Ταλιμπάν σε περίπτωση που δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους να επιτρέψουν σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν την χώρα να το κάνουν με ασφάλεια.

“Οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί για την ασφαλή απομάκρυνση και ο κόσμος θα τους αναγκάσει να τηρήσουν τις δεσμέυσεις τους. Θα χρειαστεί διαρκή διπλωματία στο Αφγανιστάν και συνεργασία με τους εταίρους μας στην περιοχή προκειμένου να ξανανοίξει το αεροδρόμιο, επιτρέποντας την αποχώρηση όσων θέλουν να φύγουν και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό του Αφγανιστάν”.

Στο κλείσιμο της δήλωσής του, ο Μπάιντεν αναφέρεται στους 13 Αμερικανούς στρατιωτικούς που έχασαν την ζωή τους στην επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα