Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Αφγανιστάν: Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων
Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν Master Sgt. Alexander Burnett/U.S. Army via AP

Τα τελευταία αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας το τέλος του πιο μακροχρόνιου πολέμου των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν, σχεδόν 20 χρόνια μετά την εισβολή τους στη χώρα αυτή, με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός των Πεζοναυτών Κένεθ Μακένζι επιβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε απόψε την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν.

«Το τελευταίο C-17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 19:29 (22:29 ώρα Ελλάδας) της 30ης Αυγούστου» είπε ο Μακένζι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν», πρόσθεσε. Όπως διευκρίνισε, οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ επιβιβάστηκε στην τελευταία πτήση του C-17 που αναχώρησε από το αεροδρόμιο.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 πολίτες από τη χώρα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μόλις ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Καμπούλ. Δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην πόλη άκουσαν πυρά από διάφορα φυλάκια ελέγχου των Ταλιμπάν, καθώς και τους ίδιους να αλληλοσυγχαίρονται.

Μετά και την αναχώρηση της Δευτέρας, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν στρατιωτικές δυνάμεις σε αφγανικό έδαφος.

Μπάιντεν: “Η 20ετής στρατιωτική μας παρουσία στο Αφγανιστάν έχει λήξει”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τα αμερικανικά στρατεύματα, διοικητές, άνδρες και γυναίκες που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν αλλά και όλους εκείνους που εκπλήρωσαν βάσει προγράμματος και χωρίς περαιτέρω απώλειες την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Καμπούλ.

“Οι τελευταίες 17 ημέρες είδαν τις δυνάμεις μας να πραγματοποιούν την μεγαλύτερη αεερομεταφορά στην αμερικανική ιστορία, μεταφέροντας περισσότερους από 120.000 αμερικανούς πολίτες, συμμάχους και Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ. Τα κατάφεραν με ασύγκριτο θάρρος και επαγγελματισμό”, αναφέρει η δήλωση του Μπάιντεν.

“Τις τελευταίες 17 ημέρες τα στρατεύματά μας πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη αεροπορική μεταφορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μεταφέροντας περισσότερους από 120.000 Αμερικανούς πολίτες, συμμάχους και Αφγανούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το έκαναν με απαράμιλλο θάρρος, επαγγελματισμό και αποφασιστικότητα. Τώρα, η 20ετής στρατιωτική μας παρουσία στο Αφγανιστάν έχει λήξει”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, όπως ενημέρωσε, θα απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς πολίτες εξηγώντας την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», τονίζοντας ωστόσο ότι ήταν “ομόφωνη πρόταση του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και των διοικητών των μονάδων στο Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα