Μπάιντεν: Ο αρχηγός του ISIS επέλεξε να ανατιναχθεί – “Ύστατη πράξη δειλίας”

Μπάιντεν: Ο αρχηγός του ISIS επέλεξε να ανατιναχθεί – “Ύστατη πράξη δειλίας”
Ο Τζο Μπάιντεν 2022 Patrick Semansky/AP Photo

Σε ανακοινώσεις για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS προχώρησε ο πρόεδρος Μπάιντεν. "Ύστατη κίνηση δειλίας" χαρακτήρισε την επιλογή του να ανατιναχθεί παίρνοντας μαζί του στον θάνατο μέλη της οικογένειάς του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στην αντιτρομοκρατική έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων σήμερα, στη βορειοδυτική Συρία, στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αμπου Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ- Κουράισι (Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi) επέλεξε να ανατιναχθεί προβαίνοντας σε μια δειλή ενέργεια, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους για να διατηρήσει την πίεση επί του ISIS.

“Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας αυτόν τον τρίτο όροφο… αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή. Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας “σε μια ύστατη κίνηση δειλίας”, επεσήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίμησε να γίνει επιχείρηση από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε για την επιχείρηση στη Συρία πριν από έναν μήνα και έδωσε το τελικό “πράσινο φως” για την αποστολή το πρωί της Τρίτης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Τζο Μπάιντεν 2022 Patrick Semansky/AP Photo

Η σύζυγος και τα παιδιά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν όταν ο αλ-Κουράισι πυροδότησε τη βόμβα του, δήλωσαν αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία και καταστράφηκε στο έδαφος.

Η έκρηξη του ηγέτη του ΙΚ ήταν τόσο μεγάλη που “τινάχθηκαν πτώματα έξω από το σπίτι και στις γύρω περιοχές”, δήλωσε αξιωματούχος.

Ένας υπολοχαγός του ISIS και η γυναίκα του που είχαν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο ηγέτης του ΙΚ πυροδότησε τη βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και έναν αριθμός αμάχων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της οικογένειάς του, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι αμερικανικές δυνάμεις απομάκρυναν με επιτυχία αμάχους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου προτού ο ηγέτης του ISIS πυροδοτήσει τη βόμβα του.

Ο Τζο Μπάιντεν 2022 Patrick Semansky/AP Photo

Μπάιντεν: “Ο αρχηγός του ISIS ‘απομακρύνθηκε’ από το πεδίο μάχης”

Νωρίτερα μέσω του λογαριασμού του Twitter ο πρόεδρος Μπάιντεν, ανακοίνωσε πως το βράδυ της Τετάρτης (2/2) πραγματοποιήθηκε αντιτρομοκρατική επιχείρηση από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, με στόχο την “προστασία του αμερικανικού λαού και των Συμμάχων”, όπου έγινε γνωστό πως ο αρχηγός του ISIS, έπεσε νεκρός.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του προέδρου στο Twitter, ο Μπάιντεν αναφέρει πως η συγκεκριμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση έγινε υπό την καθοδήγησή του και χάρη “στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας”, ο ηγέτης του ISIS “απομακρύνθηκε από το πεδίο μάχης”.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία 2022 Ghaith Alsayed/AP Photo

“Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν σώοι από την επιχείρηση. Θα κάνω ανακοινώσεις στον αμερικανικό λαό αργότερα σήμερα το πρωί. Είθε ο Θεός να προστατεύει τα στρατεύματά μας”, καταλήγει το μήνυμα του Μπάιντεν.

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Συρία 2022 Ghaith Alsayed /AP Photo

Πώς έγινε η επίθεση

Αμερικανικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Atmeh, γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης (22:00 GMT την Τετάρτη), ενώ τοπικές πηγές ανέφεραν ότι τα στρατεύματα αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση επί εδάφους και ότι δέχθηκαν πυρά από βαριά αντιαεροπορικά πυροβόλα που ήταν τοποθετημένα σε οχήματα. Μάλιστα, πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί ακούγονταν για δύο ώρες πριν φύγουν τα ελικόπτερα.

Ποιος ήταν ο αρχηγός του ISIS

Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος αυτοκτόνησε και σκότωσε μαζί και τρία παιδιά τον Οκτώβριο του 2019, πυροδοτώντας ένα εκρηκτικό γιλέκο κατά τη διάρκεια επιδρομής των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε κρησφύγετο που ήταν μόλις 16 χιλιόμετρα (10 μίλια) μακριά από την πόλη Atmeh, η οργάνωση όρισε τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, έναν Ιρακινό που είχε συλληφθεί κάποτε από τις ΗΠΑ, διάδοχό του.

Ο αρχηγός του ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi (φωτό αρχείου) Photo by EyePress News / EyePress via AFP

Γεννημένος το 1976 στη Mosul στο Ιράκ, ο al-Mawla οργάνωσε και συμμετείχε στην την απαγωγή, τη σφαγή και τη διακίνηση χιλιάδων Ιρακινών πολιτών στο βορειοδυτικό Ιράκ από το ISIS.

Ο αρχηγός του ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi (φωτό αρχείου) Photo by EyePress News / EyePress via AFP

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα