Μπατακλάν: Ηχητικό ντοκουμέντο στη δίκη – “Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ”

Μπατακλάν: Ηχητικό ντοκουμέντο στη δίκη – “Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ”
Θύματα από τη σφαγή στο Μπατακλάν AP Photo/Christophe Ena

Ηχητικό ντοκουμέντο από το μακελειό στο Μπατακλάν ακούστηκε στη δίκη. Το απόσπασμα τελειώνει με την πυροδότηση των εκρηκτικών.

“Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ”: το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια της δίκης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, ένα ηχητικό ντοκουμέντο λίγων λεπτών από το μακελειό στο Μπατακλάν, έπειτα από αίτημα μιας οργάνωσης των θυμάτων.

Έπειτα από πέντε εβδομάδες αφιερωμένες στις ακροάσεις περίπου 350 πολιτικών εναγόντων, η δημοσιοποίηση αυτού του αποσπάσματος επιτρέπει να «αντιληφθεί κανείς με έναν άλλον τρόπο τον τρόμο», σημείωσε ο Αρτούρ Ντενουβό, πρόεδρος της Life for Paris, ο οποίος είναι και ο ίδιος μεταξύ των επιζώντων της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ζαν Λουίς Περιέ δέχθηκε το αίτημά του και αποφάσισε να ακουστεί ένα μικρό απόσπασμα του ντοκουμέντου που ηχογραφήθηκε από μία συσκευή υπαγόρευσης που είχε μείνει ανοικτή και κατέγραψε κάθε λεπτό της επίθεσης, έχοντας πρωτίστως καλέσει όσους ενάγοντες το επιθυμούσαν να βγουν έξω από την αίθουσα.

Από την αρχή του αποσπάσματος, ακούγεται η φωνή, από μακριά, ενός εκ των τριών δραστών που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση «για τη Συρία και το Ιράκ». Γίνεται ακόμη αναφορά “στον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ” και σε βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι “Γάλλοι και Αμερικανοί στρατιώτες”.

“Μας βομβαρδίζουν εδώ. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη τα αεροσκάφη”, λέει η φωνή.

Ένας πυροβολισμός και στη συνέχεια: “Ο πρώτος που θα σηκωθεί, πυροβολώ”. “Ο πρώτος που θα κινηθεί, θα του ρίξω μια σφαίρα στο κεφάλι. Είναι σαφές; Εκείνον που θα προσπαθήσει να πάρει τον νόμο στα χέρια του, τον σκοτώνω. Είναι κατανοητό;”, λέει ένας δράστης, με καθαρή φωνή.

Στη συνέχεια ένας ακόμη πυροβολισμός, κατόπιν ένας δεύτερος. “Δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε, μονάχα τον πρόεδρό σας Φρανσουά Ολάντ”, αναφέρει ένας τζιχαντιστής.

Στην αίθουσα, ενάγοντες κατεβάζουν το κεφάλι ή το κρατούν με τα χέρια τους, ορισμένοι αγκαλιάζονται. Λίγοι βγαίνουν από την αίθουσα.

“Μπορείτε να τα βάλετε με τον πρόεδρό σας. Εκείνος διαπράττει αυτή τη σφαγή σήμερα και να γνωρίζετε πως είναι η αρχή”, ακούγεται επίσης.

Πυροβολισμοί ακούγονται, ένας άνδρας που κλαίει και μια έκρηξη.

“Το απόσπασμα τελειώνει με την πυροδότηση των εκρηκτικών που φέρει ο Σαμί Αμινούρ”, μετά την επέμβαση ενός αστυνομικού, διευκρινίζει ο πρόεδρος.

Το δικαστήριο είχε ήδη δώσει δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα του ηχητικού ντοκουμέντου, στο οποίο ακουγόταν να παίζει το συγκρότημα Eagles of Death Metal και στη συνέχεια οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα