Μπλόκο Βερολίνου στην αναβάθμιση Λέοπαρντ της Άγκυρας

A Leopard 2 tank drives trough a pool during an information training event of the German Bundeswehr in Munster near Hannover, Germany, Wednesday, Sept. 28, 2011. (AP Photo/Michael Sohn)
A Leopard 2 tank drives trough a pool during an information training event of the German Bundeswehr in Munster near Hannover, Germany, Wednesday, Sept. 28, 2011. (AP Photo/Michael Sohn) ASSOCIATED PRESS

Το Βερολίνο αναστέλλει τα σχέδια για αναβάθμιση των Leopard της Τουρκίας και ζητά συζήτηση στο ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Συρία

Την αναστολή των συζητήσεων για πιθανή πώληση αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος κυρίως στην σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

Δεν επιτρέπεται να εξάγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε περιοχές με εντάσει

"Είναι σαφές για την κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται να εξάγουμε στρατιωτικό εξοπλισμό σε περιοχές με εντάσεις και ότι δεν θα το κάνουμε", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Γκάμπριελ, ενώ επισημαίνεται ότι για το θέμα θα αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση. "Τα θέματα των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού σίγουρα θα διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού. Για αυτό είμαστε σύμφωνοι στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι δεν θα προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και ότι θα περιμένουμε για την διαβούλευση κρίσιμων περιπτώσεων μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης", τονίζει ο κ. Γκάμπριελ στην ανακοίνωσή του, η οποία έρχεται έπειτα από έντονη κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι στις τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στην Συρία χρησιμοποιούνται γερμανικά άρματα μάχης.

ADVERTISING

Αποκλιμάκωση της βίας ζητούν Γαλλία και Γερμανίας

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γκάμπριελ εκφράζει ακόμη την ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης για την στρατιωτική σύγκρουση στην βόρεια Συρία και επισημαίνει ότι από κοινού με την Γαλλία ζητούν να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, να διευκολυνθεί η πρόσβαση στρατιωτικής βοήθειας και να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός. "Αυτό είναι απόλυτη προτεραιότητα. Από κοινού με την Γαλλία θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Αλλά υπάρχει μια ευκαιρία πολιτικών διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Συρία και δεν επιτρέπεται να σταματήσει εξαιτίας περαιτέρω στρατιωτικών αντιπαραθέσεων" συνεχίζει ο γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει ότι αυτό το έχει ο ίδιος επανειλημμένα τονίσει προς την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Γκάμπριελ κλείνει την δήλωσή του αναφέροντας επιπλέον ότι ζήτησε ήδη από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να πραγματοποιηθεί συζήτηση των συμμάχων για την κατάσταση στην Συρία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Michael Sohn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Γερμανία, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συμπλοκές στο Ανόβερο σε διαδήλωση κατά της τουρκικής επέμβασης στην Αφρίν

Επιχείρηση 'Κλάδος Ελαίας': Νεκρός ένας Τούρκος στρατιώτης στη Συρία

'Παιχνίδια' στην πλάτη των Κούρδων της βόρειας Συρίας

Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων δημοσιογράφων και πολιτικών εν μέσω της εισβολής στη Συρία

SHARE:

24Media Network