Muruntau: Το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού στη Γη από το διάστημα

Muruntau: Το μεγαλύτερο ανοιχτό ορυχείο χρυσού στη Γη από το διάστημα
NASA Earth Observatory

Το ορυχείο εισχωρεί στο κοίτασμα χρυσού Muruntau, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Γη.

Στις 22 Ιουλίου 2022, το Operational Land Imager (OLI) του δορυφόρου Landsat 8 τράβηξε την παραπάνω εικόνα του μεγαλύτερου ανοιχτού ορυχείου (open-pit) στη γη. Εκατοντάδες φορτηγά και ένα σύστημα μεταφοράς χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεταλλεύματος σε κοντινές εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μια διαδικασία που ονομάζεται έκπλυση για να εξάγουν τον χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Το ορυχείο εισχωρεί στο κοίτασμα χρυσού Muruntau, που πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεμονωμένα κοιτάσματα χρυσού στη Γη.

NASA Earth Observatory

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 1958 και η εξόρυξη ξεκίνησε το 1967. Το 1958, μια ομάδα γεωλόγων από τη Σαμαρκάνδη άρχισε να εξερευνά την περιοχή των βουνών Bukantau, Tamdytau και Muruntau. Μετά την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος χρυσού και ουρανίου σε αυτή την περιοχή, δόθηκε επειγόντως εντολή από την Σοβιετική κυβέρνηση να αναπτυχθεί η περιοχή στο Kyzylkum. Ο λάκκος έχει τώρα πλάτος 3,5 χιλιομέτρων (1,8 μίλια) και βάθος 600 μέτρων (2.000 πόδια). Το 2021, το ορυχείο παρήγαγε έως και 3 εκατομμύρια ουγγιές (85.000 κιλά) χρυσού.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, ο χρυσός βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια σε αυτήν την περιοχή λόγω μιας αλυσίδας γεγονότων που διήρκεσε πολλά εκατομμύρια χρόνια. Μεταξύ αυτών: ο εγκλεισμός ενός αρχαίου ωκεανού, μια περίοδος ανακατάταξης των βουνών, εισροές γρανίτη και νερού σε βασικούς βραχώδεις σχηματισμούς και η έναρξη της κίνησης του χρυσού κατά μήκος των κοντινών ρηγμάτων.Αυτό το τεράστιο ορυχείο ανήκει σήμερα στην κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν. Όπως και τα ξαδέλφια του, το Oyu Tolgoi και η Ολυμπιάδα , το ορυχείο βρίσκεται σε αυτές τις απομακρυσμένες παρυφές της ασιατικής στέπας. Η παραγωγή μπορεί να άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 , αλλά η σύγχρονη παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 με τη συμμετοχή της Newmont .

NASA Earth Observatory

Οι αστρονόμοι ερευνούν πώς ο χρυσός κατέληξε στον πλανήτη μας από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας . Ενώ η πυρηνική σύντηξη μέσα στον Ήλιο μπορεί να συνθέσει πολλά στοιχεία, η διαδικασία αυτή δεν παράγει αρκετή ενέργεια για να δημιουργήσει βαριά στοιχεία όπως ο χρυσός. Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ άστρων νετρονίων και εκρήξεων σουπερνόβα μπορεί να παρείχαν αυτή την ενέργεια. Οποιαδήποτε ποσότητα χρυσού στον πλανήτη στην αρχή της ιστορίας της Γης θα είχε βυθιστεί προς τον πυρήνα, αλλά ο έντονος βομβαρδισμός από μετεωρίτες πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πιθανότατα ανακίνησε τα πράγματα και ώθησε μικρές ποσότητες μετάλλου στον μανδύα και προς την επιφάνεια. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο χρυσός αποτελεί μόνο το 0,000004 τοις εκατό του φλοιού της Γης. Περίπου το 80 τοις εκατό των γνωστών αποθεμάτων χρυσού έχουν ήδη εξορυχθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version