“Μυστική” συνάντηση Τουρκίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία στο Βερολίνο – Η αναφορά στο Αιγαίο

“Μυστική” συνάντηση Τουρκίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία στο Βερολίνο – Η αναφορά στο Αιγαίο
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν AP

Συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα πραγματοποίησαν ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν. Τι συζητήθηκε.

Συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην οποία συμμετείχαν και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία, τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης της αλληλεγγύης της Συμμαχίας εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί ξεκάθαρη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

Τονίστηκε, όπως αναφέρει, η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από την άποψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την παραγωγή διπλωματικών λύσεων στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα