Μυστήριο με το χαμένο υποβρύχιο - 'Νέα ένδειξη' εντόπισαν ρωσικά σόναρ

This undated photo provided by the Argentina Navy shows an ARA San Juan, a German-built diesel-electric vessel, near Buenos Aires, Argentina. Argentina's Navy said Friday, Nov. 17, 2017, it has lost contact with its ARA San Juan submarine off the country's southern coast. (Argentina Navy via AP )
This undated photo provided by the Argentina Navy shows an ARA San Juan, a German-built diesel-electric vessel, near Buenos Aires, Argentina. Argentina's Navy said Friday, Nov. 17, 2017, it has lost contact with its ARA San Juan submarine off the country's southern coast. (Argentina Navy via AP ) AP

Μια "νέα ένδειξη" εντόπισαν τα σόναρ στην έρευνα για το υποβρύχιο Σαν Χουάν. Η υπόθεση οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην απομάκρυνση του επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού

Μια «νέα ένδειξη» εντοπίστηκε από τα σόναρ στην έρευνα για το υποβρύχιο και τους 44 ναυτικούς του, που αγνοείται στον Νότιο Ατλαντικό από τις 15 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Αυτή η «νέα ένδειξη» θα εξεταστεί από το ρωσικό τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο σκάφος Panther Plus, όπως ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής έχει ήδη αναφέρει τις τελευταίες εβδομάδες ότι τα συστήματα σόναρ έχουν ανιχνεύσει ανωμαλίες στο βυθό της θάλασσας, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μια από αυτές αποδείχθηκε ότι ήταν ένα αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από αρκετά χρόνια.

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες έχουν σβήσει, ωστόσο συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Σαν Χουάν. Η υπόθεση αυτή οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στην απομάκρυνση του επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, ναυάρχου Μαρσέλο Σρουρ.

Κατέρρευσε σε 40 μιλισεκόντ

Τα 44 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου της Αργεντινής τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 15 Νοεμβρίου στο Νότιο Ατλαντινό ανοιχτά των ακτών της χώρας, βρήκαν ακαριαίο θάνατο χωρίς να νιώσουν τον παραμικρό πόνο ή καταλάβουν ότι πνίγονται, αναφέρει παλιότερη έκθεσή πρώην στελέχους του Αμερικανικού Ναυτικού.

"Αν και το πλήρωμα γνώριζε ότι η συντριβή ερχόταν, δεν κατάλαβαν ποτέ ότι συνέβη. Δεν ένιωσαν ότι πνίγονται ή ότι πονάνε. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος" αναφέρει στο συμπέρασμα η έκθεση του ειδικού που δημοσίευσε η εφημερίδα La Nacion.

Το υποβρύχιο είχε αποπλεύσει πριν από 35 ημέρες από τη Μαρ δελ Πλάτα για την Ουσουάια, όπου παρέμεινε ελλιμενισμένο για τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής.

Βάσει του πρωτοκόλλου, αν διαπιστώσει διακοπή της επαφής με τη βάση του, το υποβρύχιο έπρεπε να αναδυθεί ή να ενεργοποιήσει ένα ραδιοβοήθημα έκτακτης ανάγκης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το σκάφος δίνει το στίγμα του κάθε 48 ώρες.

Το Σαν Χουάν είναι το τρίτο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, που εντάχθηκε στον στόλο το 1985.

Ο ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην χάνουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο συγκεκριμένο πράγμα είναι η διακοπή της επικοινωνίας. Μόνο αυτό», είπε μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι A24.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

To υποβρύχιο στην Αργεντινή καταστράφηκε μέσα σε 40 μιλισεκόντ

Αργεντινή: Ενδείξεις ζωής από το χαμένο υποβρύχιο - Εντοπίστηκαν 7 δορυφορικές κλήσεις

Αργεντινή: Εισροή υδάτων προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο υποβρύχιο San Juan

Αργεντινή: Το τελευταίο μήνυμα του χαμένου υποβρυχίου

SHARE:

24Media Network