Να "γυρίσουν τη σελίδα" του δημοψηφίσματος καλεί τους Καταλανούς ο Σάντσεθ

Να "γυρίσουν τη σελίδα" του δημοψηφίσματος καλεί τους Καταλανούς ο Σάντσεθ
Να "γυρίσουν τη σελίδα" του δημοψηφίσματος καλεί τους Καταλανούς ο Σάντσεθ AP

Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας είναι διατεθειμένη να εξομαλύνει τις θεσμικές της σχέσεις με την περιφέρεια της Καταλονίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Τρίτη από το Βερολίνο τους Καταλανούς αυτονομιστές να «γυρίσουν τη σελίδα» του δημοψηφίσματος για την αυτονομία της περιφέρειας, που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου 2017, μετά τις δηλώσεις του Καταλανού προέδρου για μια «άλλη 1η Οκτωβρίου».

«Πιστεύω ότι αυτό που αντιπροσωπεύει η 1η Οκτωβρίου είναι μια σελίδα που πρέπει να γυρίσουμε, τόσο εκ μέρους του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας όσο και εκ μέρους του προέδρου όλων των Καταλανών», του Κιμ Τόρα, επισήμανε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Σε αυτή τη βάση, ας διεξάγουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο» συμπλήρωσε ο Σάντσεθ, σύμφωνα με τον οποίο η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας είναι «διατεθειμένη να εξομαλύνει τις θεσμικές της σχέσεις με την περιφέρεια της Καταλονίας».

Ο Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τόρα την 9η Ιουλίου.

Ο Κιμ Τόρα δήλωσε την Δευτέρα, στην εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου, ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη 1η Οκτωβρίου (…) προς την κατεύθυνση να επιτύχουμε τον στόχο τον οποίο ορισμένοι κι εγώ προσωπικά θέλουμε να επιτύχουμε, δηλαδή την ανεξαρτησία της χώρας μου και να καταστήσουμε αποτελεσματική αυτή τη Δημοκρατία».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Καταλονία
SHARE:

24Media Network