Ναβάλνι: Ανακρίθηκε από την εισαγγελία του Βερολίνου

Ναβάλνι: Ανακρίθηκε από την εισαγγελία του Βερολίνου
Ο Αλεξέι Ναβάλνι AP

Η ανάκριση του επικριτή του Κρεμλίνου έγινε στο πλαίσιο του αιτήματος της Ρωσίας περί δικαστικής συνδρομής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας επιβεβαίωσε την Παρασκευή (18/12) ότι ο γνωστός επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι ανακρίθηκε στην εισαγγελία του Βερολίνου ως μάρτυρας. Η ανάκριση έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του ρωσικού αιτήματος περί δικαστικής συνδρομής, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Γερμανίας Μάριους Λέμπερ. Ο ίδιος ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι πέρασε μισή μέρα «στην γερμανική εισαγγελία».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι ζήτησε να μην παραστούν κατά την διάρκεια της ανάκρισης Ρώσοι ανακριτές. «Ο κύριος Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στην Ρωσία και ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στην παρουσία Ρώσων ανακριτών κατά την ανάκριση», δήλωσε ο Λέμπερ προσθέτοντας ότι μια τέτοια πρακτική ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή συμφωνία περί δικαστικής συνδρομής.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η ανάκριση του Ναβάλνι στην εισαγγελία του Βερολίνου δεν σημαίνει ότι ικανοποιείται ένα ή μερικά αιτήματα εκ μέρους της Ρωσίας περί δικαστικής συνδρομής. Επανέλαβε και πάλι την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνοντας τα εξής: «Το έγκλημα αυτό πρέπει να ερευνηθεί στην Ρωσία. Για το σκοπό αυτό είναι αναγκαίες οι ανακριτικές ενέργειες που είναι αντίστοιχες με την σοβαρότητα του δεδομένου εγκλήματος. Όλα τα απαιτούμενα για αυτό στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αιματολογικών και ιστολογικών δειγμάτων όπως και των δειγμάτων ρούχων, βρίσκονται στην Ρωσία»

Η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ναβάλνι. Στους ισχυρισμούς ότι τον Ναβάλνι δηλητηρίασε ομάδα δολοφόνων της FSB, ο Πούτιν είπε ότι εάν ήθελαν να τον δηλητηριάσουν «θα το έκαναν μέχρι τέλους».

Ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου είπε : «Οι δηλώσεις αυτές μιλούν από μόνες τους, δεν θα τις σχολιάσω».

Την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στον Ναβάλνι, τον οποίο αποκάλεσε «ασθενή στο νοσοκομείο του Βερολίνου», και στα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που αποκάλυψε τα ονόματα των πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που επιχειρήσαν να δολοφονήσουν τον επικριτή του Κρεμλίνου, είπε ότι «αυτή δεν είναι κάποια έρευνα, αλλά νομιμοποίηση στοιχείων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών» και πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Ναβάλνι.

Ο Ρώσος πρόεδρος, είπε επίσης ότι μετά την παράκληση της συζύγου του να τους δοθεί άδεια να τον μεταφέρουν στην Γερμανία έδωσε ο ίδιος την εντολή. «Και μόλις η σύζυγός του απευθύνθηκε σε μένα, αμέσως έδωσα εντολή να τον αφήσουν να πάει για νοσηλεία στην Γερμανία, την ίδια ακριβώς στιγμή», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στους λόγους, για τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες μπορούσαν «να παρακολουθούν» τον Ναβάλνι, απέδωσε την παρακολούθηση στο αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων μυστικών υπηρεσιών για τον Ναβάλνι, αλλά και στις διάφορες δηλώσεις του που περιείχαν εκκλήσεις για ανατροπή της εξουσίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποίησαν οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat και The Insider σε συνεργασία με το CNN και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, οι πράκτορες της FSB «που έχουν ειδικευθεί σε χημικά όπλα, στη χημεία και την ιατρική» είχαν ακολουθήσει μυστικά τον Ναβάλνι στα ταξίδια που έκανε στην Ρωσία τα τελευταία τέσσερα χρόνια περισσότερες από 37 φορές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα