Ναβάλνι: Google και Apple αφαίρεσαν εφαρμογή του από τις πλατφόρμες τους

Ναβάλνι: Google και Apple αφαίρεσαν εφαρμογή του από τις πλατφόρμες τους
Ο Αλεξέι Ναβάλι shutterstock

Υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλι κατηγόρησαν τη Google και την Apple ότι αφαίρεσαν μια "έξυπνη" εφαρμογή του φυλακισμένου αντιφρονούντα από τις πλατφόρμες τους.

Σύμμαχοι του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλι κατηγόρησαν την Παρασκευή (17/09) τη Google και την Apple ότι αφαίρεσαν μια εφαρμογή “έξυπνης” ψηφοφορίας από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία.

“Σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Ρωσίας η Google και η Apple αφαίρεσαν από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την εφαρμογή του Ναβάλνι. Δηλαδή υπέκυψαν στον εκβιασμό του Κρεμλίνου”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι.

“Η αφαίρεση της εφαρμογής του Ναβάλνι από πλατφόρμες είναι μια επαίσχυντη πράξη πολιτικής λογοκρισίας. Η αυταρχική ρωσική κυβέρνηση και η προπαγάνδα θα χαρούν”, έγραψε στο Twitter ο Ιβάν Τζανόφ, διευθυντής της οργάνωσης του Ναβάλνι, Ταμείο κατά της Διαφθοράς, αναφερόμενος στη Google και την Apple.

“Όλο το ρωσικό κράτος και ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου είναι εναντίον μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα όπλα”, τόνισε στο Telegram η ομάδα του Ναβάλνι.

Σήμερα ξεκινά στη Ρωσία η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι καλούνται να εκλέξουν τους 450 βουλευτές της Δούμας –κάτω βουλή– και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να οργανώσουν μια εκστρατεία ψηφοφορίας που θα επέφερε πλήγμα στο κόμμα Ενωμένη Ρωσία.

Όμως η Μόσχα ζήτησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο από την Apple και τη Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα διαδικτυακά τους καταστήματα, επισημαίνοντας ότι, αν δεν τον πράξουν, θα θεωρηθεί ανάμειξη στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει από τη φυλακή τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν “έξυπνα”, στηρίζοντας τους υποψήφιους –συχνά κομμουνιστές– που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τους υποψήφιους της Ενωμένης Ρωσίας.

Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες της να μαθαίνουν ποιον υποψήφιο θα ήταν καλό να επιλέξουν στην εκλογική τους περιφέρεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα