Nicholas Winton: Όταν βρέθηκε, χωρίς να το ξέρει, ανάμεσα στα παιδιά που έσωσε από τους ναζί

Nicholas Winton: Όταν βρέθηκε, χωρίς να το ξέρει, ανάμεσα στα παιδιά που έσωσε από τους ναζί
Ο σερ Νίκολας Γουίντον ASSOCIATED PRESS

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στα 111 χρόνια από τη γέννηση του Nicholas Winton, ο οποίος βοήθησε να σωθούν πάνω από 600 παιδιά εβραϊκής καταγωγής.

Τα 111 χρόνια από τη γέννηση του Βρετανού ανθρωπιστή Nicholas Winton, ο οποίος διέσωσε πάνω από 600 παιδιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμά η Google στο σημερινό της doodle, με ένα σκίτσο που παρουσιάζει έναν άντρα να υποδέχεται μικρά παιδιά που φτάνουν με το τρένο.

Doodle 19/05 Google

Ο Nicholas Winton, κατά κόσμον Nicholas Wertheim και γνωστός ακόμη και ως “Βρετανός Σίντλερ”, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο, από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής, ήταν απόφοιτος νυχτερινού γυμνασίου και δούλεψε σε τραπεζικά ιδρύματα της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στα τέλη του 1938, ο Winton, που ήταν τότε νεαρός υπάλληλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πήγε στην Πράγα, έπειτα από πρόσκληση ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και που ζητούσε τη βοήθειά του, καθώς ένα μέρος της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν κάτω από τη ναζιστική μπότα και η χώρα ήταν πια γεμάτη καταυλισμούς προσφύγων. 

Ο σερ Νίκολας Γουίντον AP

Ο Winton ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση, ανοίγοντας ένα “γραφείο” στην Πράγα, όπου υποδεχόταν Εβραίους γονείς που προσπαθούσαν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά τους. Εκείνος αναλάμβανε να τους βρει μία ανάδοχη οικογένεια που θα το υιοθετούσε, καθώς αυτό ήταν απαραίτητο για να εκδοθεί βίζα στη Βρετανία, ενώ συγκέντρωνε και χειριζόταν τα χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο.

Τον Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια, φτάνοντας στη Βρετανία με 8 τρένα. Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο. Και τα 250 παιδιά εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Ο σερ Νίκολας Γουίντον AP

Για περίπου 50 χρόνια κανείς δεν γνώριζε τι είχε κάνει ο Winton, ούτε καν η οικογένειά του, μέχρι που η σύζυγός του ανακάλυψε κάποια έγγραφα στη σοφίτα τους. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της αναγνώρισης όλων όσων έκανε, σώζωντας εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές, είναι όταν ο Winton βρέθηκε προσκεκλημένος σε μια εκπομπή το 1988, στην οποία είχαν παραβρεθεί – ενήλικοι πια – πολλά από τα παιδιά που έσωσε. Ο ίδιος δεν γνώριζε τον λόγο που βρισκόταν εκεί, μέχρι που όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και άρχισαν να τον χειροκροτούν, εκφράζοντάς του την ευγνωμοσύνη τους.

Ο ίδιος έφυγε από τη ζωή στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου 2015, σε ηλικία 106 ετών. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα