Νιγηρία: Η ισλαμιστική οργάνωση ISWAP ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, είναι νεκρός

Νιγηρία: Η ισλαμιστική οργάνωση ISWAP ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, είναι νεκρός
Φωτογραφία αρχείου από βομβιστική επίθεση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία AP

Η ισλαμιστική οργάνωση ISWAP ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της αντίπαλης εξτρεμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, είναι νεκρός

Το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ISWAP) ανακοίνωσε μέσω ηχητικού μηνύματος ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο ηγέτης της αντίπαλης, εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, είναι νεκρός.

Ο Σεκάου πέθανε γύρω στις 18 Μαΐου, αφού πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό ενώ τον καταδίωκαν μαχητές του ISWAP, ακούγεται να λέει σε αυτό το ηχογραφημένο μήνυμα ένα πρόσωπο που φέρεται ότι είναι ο ηγέτης της οργάνωσης, Άμπου Μουσάμπ αλ Μπαρνάουι.

Δύο πηγές επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η φωνή που ακούγεται ανήκει πράγματι στον ηγέτη του ISWAP.

Στις 20 Μαΐου, πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες πληροφοριών της Νιγηρίας ανέφεραν ότι ο Αμπουμπακάρ Σεκάου «τραυματίστηκε σοβαρά» καθώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για να μην πέσει στα χέρια αντίπαλων τζιχαντιστών, καθώς είχε περικυκλωθεί στο προπύργιό του, το δάσος της Σαμπίσα.

Πολλά νιγηριανά μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωναν ότι ο Σεκάου είναι νεκρός. Στο παρελθόν ο νιγηριανός στρατός είχε ανακοινώσει πολλές φορές τον «θάνατο» του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ.

Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια η βορειοανατολική Νιγηρία έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης των τζιχαντιστών. Οι συγκρούσεις, που ξεκίνησαν το 2009 όταν η Μπόκο Χαράμ εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις της, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τα 2 εκατομμύρια. Ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, στη φυλακή το 2010. Το 2013-14 η οργάνωση επεκτάθηκε ανησυχητικά, θέτοντας υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας Μπόρνο.

Το 2014 άνδρες της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν περίπου 300 έφηβες μαθήτριες από ένα οικοτροφείο του Τσίμποκ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Παράλληλα, οι βιαιοπραγίες επεκτάθηκαν στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν. Τον επόμενο χρόνο, χάρη σε μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση των χωρών της περιοχής, η οργάνωση αναγκάστηκε να υποχωρήσει και το 2016 διασπάστηκε: το «ιστορικό» τμήμα, υπό τον Σεκάου, ελέγχει την περιοχή γύρω από το δάσος Σαμπίσα και το αποσχισθέν Iswap, που πρόσκειται στο Ισλαμικό Κράτος, δρα γύρω από τη λίμνη Τσαντ, ανάμεσα στο Τσαντ και τον Νίγηρα καθώς και στο δάσος του Αλαγκάρνο.

Και οι δύο οργανώσεις πολεμούν εναντίον του στρατού της Νιγηρίας ενώ σποραδικά συγκρούονται και μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια το Iswap έχει ισχυροποιηθεί, κέρδισε έδαφος και εξαπολύει πιο προηγμένες επιθέσεις. Αντιθέτως, η ομάδα του Σεκάου φαίνεται να χάνει έδαφος. Πρόσφατα ο νιγηριανός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις του εναντίον της και πολλοί μαχητές της λιποτάκτησαν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα