Νίκη της Airbnb έναντι των γαλλικών ξενοδοχείων

Νίκη της Airbnb έναντι των γαλλικών ξενοδοχείων
Το logo της Airbnb AP

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζοντας πως η δραστηριότητα της Airbnb είναι μία υπηρεσία διαμεσολάβησης, δικαίωσε την πλατφόρμα έναντι των γαλλικών ξενοδόχων.

Η Airbnb πέτυχε σήμερα μια νίκη έναντι των γαλλικών ξενοδόχων ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο αποφάνθηκε πως η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα τουριστικών μισθώσεων δεν μπορεί να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του επαγγέλματος του κτηματομεσίτη.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η δραστηριότητα της Airbnb είναι μια «υπηρεσία διαμεσολάβησης» η λειτουργία της οποίας διέπεται από μια ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Ένωση για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP), η οποία είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, υποστήριζε ότι πρέπει να υπόκειται στην οδηγία που αφορά τους κτηματομεσίτες.

Η AHTOP υποστήριζε πως η Airbnb Ιρλανδίας, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επαγγελματική ταυτότητα και συνεπώς παραβιάζει τους γαλλικούς κανόνες (τον αποκαλούμενο νόμο Hoguet) που ισχύουν για τους κτηματομεσίτες.

Εξάλλου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ακολουθώντας τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα, έκρινε πως η Airbnb μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή μέτρων, όπως ο νόμος Hoguet, που περιορίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, επειδή τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτή την απόφαση και θέλουμε να προχωρήσουμε συνεχίζοντας να εργαζόμαστε με τις πόλεις πάνω σε ξεκάθαρους κανόνες που επιτρέπουν στις οικογένειες και τις τοπικές κοινότητες να γίνονται παράγοντες ενός βιώσιμου τουρισμού», αντέδρασε η Airbnb με δήλωσή της που μεταδόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα