Νίκη Ροχανί από τον πρώτο γύρο των ιρανικών προεδρικών εκλογών

Νίκη Ροχανί από τον πρώτο γύρο των ιρανικών προεδρικών εκλογών

Ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί επανεξελέγη πρόεδρος του Ιράν με ποσοστό 57%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

O απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι στήριξαν τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το εξωτερικό και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φαζλί επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση το αποτέλεσμα λέγοντας ότι ο μετριοπαθής ιερωμένος Ροχανί κέρδισε 23,5 εκατομμύρια ψήφους--το 57%--σε σχέση με τις 15,8 εκατομμύρια--38,3%--του σκληροπυρηνικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή ανήλθε σε 73%, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην παράταση της ψηφοφορίας κατά αρκετές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.

Στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι με συνολικά 56 εκατομμύρια Ιρανούς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Ροχανί αντιμετώπισε τον 56χρονο Ραϊσί, έναν συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εμφανίστηκε ως συνήγορος των φτωχών και είπε ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι --ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός-- συμμετείχαν επίσης στις χθεσινές εκλογές.

Ο 68χρονος Ροχανί ηγήθηκε το 2015 της υπογραφής της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις διεθνείς δυνάμεις και έκανε προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε, όπως ο ίδιος είπε, στην επιλογή ανάμεσα σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και στον "εξτρεμισμό".

Εκτός από τη σύναψη της πυρηνικής συμφωνίας, ο απερχόμενος πρόεδρος κατάφερε επίσης να ρίξει τον πληθωρισμό από 40% το 2013 σε 9,5% σήμερα.

Τον Ροχανί συνεχάρησαν σήμερα η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Οι Ιρανοί συμμετείχαν με πάθος στην πολιτική ζωή της χώρας τους. Συγχαίρω τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί για την ισχυρή εντολή που έλαβε" έγραψε η Μογκερίνι στο Twitter και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή της JCPOA (σ.σ.: το αποτέλεσμα της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ομάδα Χωρών 5+1 με το Ιράν τον Ιούνιο του 2015) καθώς και για την διμερή συνεργασία, την περιφερειακή ειρήνη και την ικανοποίηση των "προσδοκιών όλων των Ιρανών".

"Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον Χασάν Ροχανί με τον οποίο τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές" ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει περαιτέρω την ρωσο-ιρανική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προβάδισμα Ροχανί στις προεδρικές εκλογές του Ιράν

Ιρανικές εκλογές: Παρατάθηκε κατά δύο ώρες η ψηφοφορία λόγω μαζικής προσέλευσης

SHARE:

24Media Network