Nord Stream 2: Ύποπτη διαρροή αερίου ανοικτά της Δανίας

Nord Stream 2: Ύποπτη διαρροή αερίου ανοικτά της Δανίας
Nord Stream 2 AP Photo/Michael Sohn

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των γερμανικών αρχών προκειμένου να διαπιστώσουν τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό Nord Stream 2 κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν τη Δευτέρα (26/9) από πλοία που υπάρχουν στην περιοχή να απομακρυνθούν από μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων ανοικτά του νησιού Bornholm μετά από μια ύποπτη διαρροή αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον παροπλισμένο ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2.

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις δανικές αρχές και τις τοπικές αρχές για να διαπιστώσει τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αγωγός αποτελεί ένα από τα κύρια πεδία σύγκρουσης στον κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ της Ευρώπης και της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο οποίος έχει πλήξει μεγάλες δυτικές οικονομίες και έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 δήλωσε ότι η πίεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος περιείχε κάποια ποσότητα αερίου σφραγισμένη στο εσωτερικό του παρά το γεγονός ότι δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγός, ο οποίος επρόκειτο να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και είχε γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όταν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον ακύρωσε λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

“Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκε ταχεία πτώση της πίεσης του φυσικού αερίου στη γραμμή Α του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2″, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διαχειριστής του Nord Stream 2.

“Οι θαλάσσιες αρχές έχουν δημιουργήσει προληπτικά μια ζώνη ασφαλείας πέντε ναυτικών μιλίων γύρω από το σημείο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη”.

“Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε επαφή με τις ενδιαφερόμενες αρχές προκειμένου να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με τις αιτίες και τα ακριβή γεγονότα“, ανέφερε ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει εκκαθαριστεί νομικά, δήλωσε ότι είχε ενημερώσει όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαρροή.

Η Gazprom (GAZP.MM) παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό στον φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream 2.

Η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πολλές χώρες και έχει επίσης σταματήσει τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις κυρώσεις της Δύσης για την αναστολή των εργασιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα