Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ διαψεύδει ότι ο Τραμπ θέλει την απόλυση του προέδρου της Fed

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν AP

Με tweet του ο Μνούτσιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του δήλωσε ότι "ποτέ δεν πρότεινε να απολύσει" τον Τζερόμ Πάουελ, ακόμα και αν διαφωνεί με την πολιτική της Fed.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του τόνισε ότι «ποτέ δεν πρότεινε να απολύσει» τον πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζα (Fed) Τζερόμ Πάουελ.

Με tweet του ο Μνούτσιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος του δήλωσε ότι «ποτέ δεν πρότεινε να απολύσει» τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ. Ο Τραμπ επίσης επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι δεν πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να απολύσει τον Πάουελ.

«Διαφωνώ απόλυτα με την πολιτική της Fed», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μνούτσιν.

«Πιστεύω ότι η αύξηση των επιτοκίων και η συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της Fed είναι ένα εντελώς φριχτό πράγμα αυτή τη στιγμή, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη τις σημαντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά ποτέ δεν πρότεινα την απόλυση του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ούτε πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να το κάνω», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, με βάση το tweet του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πηγές τόνιζαν χθες στο πρακτορείο Reuters ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου συζήτησε σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχε το ενδεχόμενο να αποπέμψει τον Πάουελ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πρόσωπα ενήμερα για αυτές τις συζητήσεις, ανέφερε ότι ο Τραμπ άρχισε να ρωτάει τους συμβούλους του σχετικά με τη νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, που θα προκαλούσε αναμφίβολα αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «δεν έχει γνώση σχεδίων απόλυσης του Πάουελ».

Η Wall Street κατέγραψε αυτήν την εβδομάδα τη μεγαλύτερη βουτιά σε εβδομαδιαία βάση από το 2008, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, την απειλής για μερική αναστολή λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, όπως και του εμπορικού πολέμου και της προοπτικής μιας οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επικρίνει σταθερά τη Fed, αποφεύγοντας να υιοθετήσει τη συνηθισμένη τακτική των προέδρων να μην προβαίνουν σε σχολιασμό των αποφάσεων του θεσμού και να σέβονται την ανεξαρτησία του.

Αυτήν την εβδομάδα, είπε ότι εάν η Κεντρική Τράπεζα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, θα ήταν «λάθος.

Μια απόπειρα να τερματιστεί η θητεία του Τζερόμ Πάουελ θα ήταν πρωτοφανής και θα συνιστούσε απευθείας επίθεση στην ανεξαρτησία της πανίσχυρης Κεντρικής Τράπεζας, που διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο Τραμπ εξετάζει την απόλυση του προέδρου της Fed

ΗΠΑ: Δεν επετεύχθη συμφωνία για προϋπολογισμό - Παράταση shutdown για μετά τα Χριστούγεννα

SHARE:

24Media Network