Ο Άσαντ συνεχίζει να σκοτώνει

default image

Κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις Άσαντ, περί τέλους της καταστολής των κινητοποιήσεων. Λουτρό αίματος την Παρασκευή με 22 νεκρούς (Vid)

Συνεχίστηκε και την τρίτη Παρασκευή του Ραμαζανιού, η αιματοχυσία στη Συρία,  παρά τη διαβεβαίωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι η καταστολή των κινητοποιήσεων θα σταματήσει.

Τουλάχιστον 22 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στις νότιες επαρχίες.

Ακτιβιστές είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που φώναζαν “Αντίο, Μπασάρ, θα σε δούμε στη Χάγη”.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, 15 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι ηλικίας 11 και 16 ετών, σκοτώθηκαν σε κοινότητες κοντά στην πόλη Ντεράα και τουλάχιστον άλλοι πέντε έπεσαν νεκροί στην πόλη Χομς.

Επιπλέον, δύο διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί την Πέμπτη, ο ένας στη Δαμασκό και ο άλλος στη Χομς, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana από την πλευρά του μετέδωσε ότι “ένοπλοι” επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Γάμπαγεμπ, σκοτώνοντας τον αστυνομικό διευθυντή και τραυματίζοντας οκτώ από τους άνδρες τους.

Άλλοι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη Χαράστα και στο Άνχελ, πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο.

Χιλιάδες πολίτες αψηφούν τον τρόμο

Εκτός από τη Χομς, όπου 20.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι συμμετείχαν σε διαδήλωση, κινητοποιήσεις μικρότερης έκτασης έγιναν επίσης στη Ντέιρ αλ-Ζορ, στη Λαττάκεια και την Μπανιάς, σε δύο προάστια της Δαμασκού και κοντά στη Χάμα.

Επίσης, περίπου 10.000 άνθρωποι κατέβηκαν σε διαδήλωση στο Καμισλί και την Αμούντα, στη βορειοανατολική Συρία, σε μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Στο μεταξύ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι η Συρία ενδέχεται να επιτρέψει για πρώτη φορά την πρόσβαση στις φυλακές της, όπου πιστεύεται ότι κρατούνται χιλιάδες ακτιβιστές και πολίτες οι οποίοι συνελήφθησαν στις κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς η επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στη Συρία, Μαριάνε Γκάσερ, είπε ότι συζητούνται οι τελικές λεπτομέρειες με τις συριακές αρχές.

“Αισιοδοξούμε ότι θα μας επιτρέψουν την πρόσβαση. Οι επισκέψεις (στις φυλακές) μπορεί να αρχίσουν σύντομα. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε πρόσβαση”, είπε η Γκάσερ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα