Ο Ερντογάν απειλεί, το Bερολίνο ρίχνει τους τόνους

default image

Οι εκατέρωθεν απειλές δεν βοηθούν, διεμήνυσε η αν. κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά τις νέες απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές πιέσεις

Αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επιδιώκει η Γερμανία μετά την απειλή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα προκειμένου να επιτρέψει τη διέλευση των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγνκ της Παρασκευής η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, τόνισε ότι «απειλές και από τις δύο πλευρές δεν βοηθούν». Η επισήμανση αυτή δεν αφορά μόνο την τουρκική πλευρά αλλά σαφώς και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο εκφράστηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Όταν προκύπτουν δυσκολίες, είπε στη συνέχεια η κ. Ντέμερ, τότε αυτές θα πρέπει να συζητιούνται για να ξεπεραστούν. Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τημ χαρακτήρισε «ως κοινή επιτυχία», ενώ τόνισε ότι η ισχύς της και στο μέλλον είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Όπως διαβεβαίωσε, η ΕΕ θα εξακολουθεί να εφαρμόζει από την πλευρά της τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία.

«Η συμφωνία τηρείται και από τις δύο πλευρές»

Η Γερμανία παίρνει στα σοβαρά τις απειλές τούρκων αξιωματούχων για αθέτηση της συμφωνίας, κατέστησε σαφές η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Εξωτερικών Σαουσάν Σεμπλί. Γεγονός είναι όμως ότι προς το παρόν η συμφωνία τηρείται και από τις δύο πλευρές.

Η κ. Σεμπλί παραδέχτηκε επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι «πολύ δύσκολες». Αν και είναι θέμα της Τουρκίας να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει, η Γερμανίαέχει «μεγάλο ενδιαφέρον να συνεχίσει να ακολουθεί (η Τουρκία) ευρωπαϊκή πορεία», διαβεβαίωσε στο ίδιο μπρίφινγκ η εκπρόσωπος του γερμανικού υπ.Εξ.

Σε ό,τι αφορά με την τουρκική απειλή να αποτραβηχτεί από την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του υπ. Άμυνας, Γενς Φλοντορφ, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Όπως τόνισε, η απόφαση για την αποστολή πάρθηκε ομόφωνα στον κύκλο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Η όποια αλλαγή σε αυτή την απόφαση προϋποθέτει σύμφωνα με τον κ. Φλόσντορφ τη συζήτηση του θέματος με τη συμμετοχή όλων των Νατοϊκών εταίρων.

Πηγή: dw.com

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα