Αδιέξοδο στη Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν, ρωσικοί βομβαρδισμοί, νέες συνομιλίες

Αδιέξοδο στη Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν, ρωσικοί βομβαρδισμοί, νέες συνομιλίες
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά για την κατάσταση στη Συρία AP

Αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία υποστηρίζουν πως κατέλαβαν ξανά τη Σαρακέμπ - Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν προς τον Άσαντ για την Ιντλίμπ.

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε και πάλι χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το Ιντλίμπ, διαμηνύοντας στον Σύρο πρόεδρο Μπ. αλ Άσαντ να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι είναι “οι οικοδεσπότες στην περιοχή και όχι οι μουσαφίρηδες”.

Από την άλλη, το συριακό καθεστώς σκληραίνει τη στάση του, στην προσπάθεια εκκαθάρισης του Ιντλίμπ, από τους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, σε μια κατάσταση που παραμένει αδιέξοδη.

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μάλιστα τελεσίγραφο στον Άσαντ το οποίο όπως είπε, “τελειώνει στο τέλος του τρέχοντος μήνα”. Μάλιστα προανήγγειλε νέα συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξή του στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, την οποία όπως είπε, δεν έχει ακόμη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν προσπάθησε να παραλληλίσει την πολιτική του με εκείνη του Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας μεταξύ άλλων: “Δεν μπορεί να μας λέει η αντιπολίτευση τι να κάνουμε στη Λιβύη. Ο ιδρυτής  του CHP Κεμάλ Ατατούρκ ήταν εκεί. Τι έκανε στην Τρίπολη; Έχουμε ιστορία εκεί. Δεν την αρνούμαστε, είμαστε ένα πολιτικό κόμμα που σεβόμαστε την ιστορία μας και προχωρούμε μαζί της”.

Την ίδια ώρα, Σύροι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τον τουρκικό στρατό ισχυρίζονται πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, εξέλιξη που εάν επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει την πρώτη απώλεια εδαφών στην πρόσφατη ευρείας κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Οι αντάρτες απώλεσαν την πόλη αυτή, στην οποία τέμνονται δύο καίριας σημασίας οδικοί άξονες, πριν από τρεις εβδομάδες, καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προέλαυναν.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο συριακός στρατός και σύμμαχοί του διεξάγουν επιχείρηση με σκοπό σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο όλης της επαρχίας που αποτελεί το έσχατο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών, την επαρχία Ιντλίμπ, έπειτα από εννιά χρόνια πολέμου.

Περίπου ένα εκατομμύριο άμαχοι, πολλοί εκ των οποίων κατέφυγαν στην Ιντλίμπ μετά τον εκτοπισμό τους από άλλες περιοχές της εμπόλεμης Συρίας, εγκατέλειψαν τις εστίες τους τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην επαρχία και σε τομείς γύρω από αυτή.

Διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η Τουρκία διατηρεί 12 στρατιωτικά παρατηρητήρια στη “ζώνη αποκλιμάκωσης” που συμφώνησε να ιδρυθεί με τη Ρωσία και το Ιράν το 2018.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άλλοι δυο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην Ιντλίμπ.

Ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε χθες στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική πλευρά για την Ιντλίμπ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο επαφών Ρωσίας – Τουρκίας με στόχο την εκτόνωση της έντασης.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Άγκυρα κατόπιν πρότασης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών και αποτελείται από στρατιωτικούς και στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

“Αυτή τη στιγμή η προσδοκία μας είναι να υπάρξει μόνιμη διακοπή των επιθέσεων στο Ιντλίμπ. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς συμφωνία για εκεχειρία” είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version