Ο Εσκομπάρ βασανίζει ακόμα την Κολομβία – Το πρόβλημα με τους ιπποπόταμους

Ο Εσκομπάρ βασανίζει ακόμα την Κολομβία – Το πρόβλημα με τους ιπποπόταμους
Pablo Escobar AP Photo, File

Οι ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ αναμένεται να μεταφερθούν στο εξωτερικό για να σωθεί το οικοσύστημα του ποταμού Magdalena της βόρειας Κολομβίας. Ποιο θα είναι το κόστος.

Οι “ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ” φαίνεται πως, ακόμα και 30 χρόνια μετά τον θάνατό του, προκαλούν “πονοκέφαλο” στις αρχές της Κολομβίας.

Τη δεκαετία του 1980, ο “βασιλιάς της κοκαΐνης”, Πάμπλο Εσκομπάρ, έφερε 4 ιπποπόταμους στην Κολομβία για τον προσωπικό του ζωολογικό κήπο, οι οποίοι στη συνέχεια δραπέτευσαν και βρήκαν καταφύγιο στον ποταμό Magdalena.

Σήμερα, οι 4 ιπποπόταμοι έχουν γίνει 130, κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου πληθυσμού ιπποπόταμων εκτός Αφρικής, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τους 1.400 μέχρι το 2034, αφού δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές για να ισορροπήσει το οικοσύστημα.

Μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι οι ιπποπόταμοι καταστρέφουν το οικοσύστημα του ποταμού Magdalena. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, κάθε ιπποπόταμος τρώει περίπου 40 κιλά χορτάρι κάθε νύχτα, κάτι που σημαίνει ότι μόνο τα περιττώματά τους δηλητηριάζουν το νερό, σκοτώνουν τα ψάρια και θέτουν σε κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα του ποταμού. Παράλληλα, οι επιθέσεις ιπποπόταμων σε ανθρώπους γίνονται όλο και πιο συχνές.

Ένας από τους "ιπποπόταμους του Εσκομπάρ" στον ποταμό Magdalena AP Photo/Fernando Vergara, File


Οι αρχές της βόρειας Κολομβίας επιχειρούν για ακόμη μια φορά να αναλάβουν δράση και να απομακρύνουν τους περισσότερους ιπποπόταμους από την περιοχή.

Αυτή τη φορά, σχεδιάζουν να αιχμαλωτίσουν και να μεταφέρουν 70 ιπποπόταμους σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού. Όπως ανακοίνωσαν, οι 10 από αυτούς προορίζονται για το καταφύγιο Ostok στο βόρειο Μεξικό και οι υπόλοιποι 60 για μια εγκατάσταση στην Ινδία, τα στοιχεία της οποίας δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

“Η όλη επιχείρηση αναμένεται να κοστίσει περίπου 3,5 εκατ. δολάρια”, δήλωσε ο Ερνέστο Ζαζουέτα, ιδιοκτήτης του καταφυγίου Ostok. Ο Ζαζουέτα και ο τοπικός κυβερνήτης της περιοχής που φιλοξενεί τους ιπποπόταμους δήλωσαν ότι σκοπεύουν να προσεγγίσουν τα άγρια ζώα με δολώματα σε κλουβιά, όπου θα παραμείνουν περιορισμένα πριν τοποθετηθούν σε ειδικά κιβώτια για να ταξιδέψουν.

Ιπποπόταμος του Εσκομπάρ στον ποταμό Magdalena AP Photo/Fernando Vergara


Να σημειωθεί ότι από τον θάνατο του Εσκομπάρ, οι αρχές έχουν επανειλημμένα προσπαθήσει να “δαμάσουν” τον ακμάζοντα πληθυσμό των ιπποπόταμων αλλά πάντα αποτυγχάνουν.

Το 2009, επιχείρησαν ακόμα και να θανατώσουν μερικά από τα ζώα αλλά η εθνική κατακραυγή ματαίωσε τα σχέδιά τους. Ακόμα, παρά το γεγονός ότι το “πρόγραμμα στείρωσης” των ιπποπόταμων που θεσπίστηκε για να περιορίσει την αύξηση του πληθυσμού τους, δεν φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι ιπποπόταμοι αναπαράγονται ταχύτερα από ότι οι τοπικοί ειδικοί μπορούν να τους βρουν, να τους ακινητοποιήσουν και να τους στειρώσουν.

Ιπποπόταμοι στον ποταμό Magdalena στη βόρεια Κολομβία AP Photo/Fernando Vergara, File


Πέρυσι, το 2022, το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας κήρυξε τους ιπποπόταμους ως χωροκατακτητικό είδος, γεγονός που “άνοιξε την πόρτα” για ενδεχόμενη θανάτωση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής και οι ελπίδες όλων έχουν στραφεί στην μεταφορά των ιπποπόταμων στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα