Ο Μακρόν “τη βγαίνει από δεξιά” στους Ρεπουμπλικανούς

Ο Μακρόν “τη βγαίνει από δεξιά” στους Ρεπουμπλικανούς
Newly appointed French Prime Minister Edouard Philippe, right, is greeted by outgoing Prime Minister, Bernard Cazeneuve, prior to their meeting in Paris, France, Monday, May 15, 2017. On his first full day in office, French President Emmanuel Macron moved quickly Monday on fronts both foreign and domestic, naming 46-year-old lawmaker Edouard Philippe as his new prime minister before flying off to Berlin for talks with Chancellor Angela Merkel. (AP Photo/Kamil Zihnioglu) AP

Με μια λίγο πολύ αναμενόμενη κίνηση, ο Εμανουπελ Μακρόν επιλέγει για πρωθυπουργό εκλεγμένο της κεντροδεξιάς, προκαλώντας ωστόσο πονοκέφαλο στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Ποιος είναι ο Εντουάρντ Φιλίπ;

Με τον αέρα της νίκης στις προεδρικές εκλογές και το στοίχημα της αυτοδυναμίας του κινήματος En Marche στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όρισε νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας τον Εντουάρ Φιλίπ. Προερχόμενος από την κεντροδεξιά και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, ο νέος πρωθυπουργός θα γίνει ο πολιορκητικός κριός του Μακρόν που φιλοδοξεί να εγκολπώσει στην “προεδρική πλειοψηφία” όσο μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων της δεξιάς.

Ο 46χρονος Εντουάρ Φιλίπ είναι μέλος των Ρεπουμπλικανών και βουλευτής της κεντροδεξιάς παράταξης, ενώ στήριζε την υποψηφιότητα Αλάν Ζιπέ στις εσωκομματικές της κεντροδεξιάς για το προεδρικό χρίσμα, όπου τελικά αναδείχτηκε νικητής ο Φρανσουά Φιγιόν.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στην πολιτική του σταδιοδρομία, το γεγονός πως ξεκίνησε την καριέρα του από το σοσιαλιστικό κόμμα. “Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον βασικά αριστερών πεποιθήσεων, με τα κοντινά μου πρόσωπα να ψηφίζουν τους σοσιαλιστές και με ένα προφίλ σοσιαλδημοκρατικό που μου ταίριαζε πολύ” δήλωνε το 2016 ο νέος πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας ένα προφίλ ιδανικό για το “μότο” του νέου προέδρου “Ούτε της δεξιάς, ούτε της αριστεράς”.

Εκτός όμως από την πίστη στην πολιτική προσωπικότητα του πρώην πρωθυπουργού Αλάν Ζιπέ, τον Φιλίπ συνδέει φιλική σχέση και με τον Εμανουέλ Μακρόν, από το 2011. Φαίνεται άλλωστε πως όπως ο νέος πρόεδρος, έτσι και ο Εντουάρντ Φιλίπ λατρεύει τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις τέχνες, ενώ έχει συγγράψει και δύο μυθιστορήματα.

Άνδρας της δεξιάς

Η τελετή παράδοσης παραλαβής των καθηκόντων από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ πραγματοποιήθηκε στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας). Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε «άνδρας της Δεξιάς», που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το «γενικό συμφέρον», όπως ακριβώς «ο άνδρας της Αριστεράς» Μπερνάρ Καζνέβ, ο προκάτοχός του στο Ματινιόν.

«Έχετε πει ότι είστε ένας άνδρας της Αριστεράς (…). Συμβαίνει κι εγώ ο ίδιος να είμαι ένας άνδρας της Δεξιάς (…). Όπως εσείς, εγώ το γνωρίζω (…) ότι το γενικό συμφέρον πρέπει να οδηγεί τις δεσμεύσεις των βουλευτών, τις δεσμεύσεις των κρατικών λειτουργών και, με κάποιον τρόπο, τις δεσμεύσεις των συμπολιτών μας» δήλωσε ο ίδιος έχοντας στο πλευρό του τον Μπερνάρ Καζνέβ, στον περίβολο του Ματινιόν, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής.

«Θα ήθελα (…) να σας πω, κύριε πρωθυπουργέ, ότι σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσατε παράδειγμα, πέραν των διαφωνιών που έτυχε να διατυπώσουμε, όμως ένα παράδειγμα χαρακτήρα» συνέχισε ο Φιλίπ, εγκωμιάζοντας τον Καζνέβ.

«Οι έξι μήνες που μόλις ολοκληρώσατε στο να διευθύνετε το κυβερνητικό έργο στο Ματινιόν συνιστούν το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής πορείας σε υπουργικούς θώκους (…), από τον Μάιο του 2012. Εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την Ευρώπη, κατόπιν οι δημοσιονομικοί μηχανισμοί, στην καρδιά των προκλήσεων για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας (…) κατόπιν εδώ, εσείς (…) επιθυμούσατε να υπηρετήσετε το Κράτος» τόνισε ο νέος επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

“Του εύχομαι καλή τύχη. Αυτό σημαίνει μπαίνουμε σε μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή” σχολιάζει ο μέχρι πρότινος στενός του συνεργάτης Αλάν Ζιπέ που ξεκαθαρίζει ωστόσο πως παραμένει στο πλευρό των υποψηφίων του κόμματος της κεντροδεξιάς, εν όψει των βουλευτικών εκλογών.

Αντιδράσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε “αμφιλεγόμενη” απόφαση τον διορισμό του συντηρητικού Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

“Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία”, τόνισε ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ο διορισμός του Φιλίπ στη νέα κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα θα απομακρύνει από τις τάξεις του τον νέο πρωθυπουργό, απάντησε ότι “δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα”. Στη συνέχεια όμως, με μήνυμά του στο Twitter, ο Ακουαγιέ ανέφερε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ “θέτει εαυτόν εκτός της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων”.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο γ.γ. των Ρεπουμπλικάνων τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια πολιτική συμφωνία μεταξύ της γαλλικής δεξιάς και του κινήματος του Μακρόν δεδομένου, όπως είπε, ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να επικρατεί σαφήνεια και όχι αβεβαιότητα: “αβεβαιότητα όσον αφορά το (πολιτικό) πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γάλλοι πριν εκφραστούν στις βουλευτικές της 11ης και της 18ης Ιουνίου· αβεβαιότητα όσον αφορά την ίδια την προεκλογική εκστρατεία”.

“Ο πρωθυπουργός είναι εξ ορισμού ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και οφείλει επομένως να άρει αυτήν την αβεβαιότητα. Θα στηρίξει τους υποψηφίους του En Marche! του προέδρου της Δημοκρατίας που τον διόρισε (στο αξίωμά του) ή θα στηρίξει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και του UDI, της πολιτικής οικογένειάς του;” διερωτήθηκε.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/AP Photo/Francois Mori

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα