Ο ΟΗΕ ενέκρινε πρόταση για “ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα – Απείχε η Ελλάδα

Διαβάζεται σε 5'
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Associated Press

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπούσε τη Γάζα, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δόθηκε «μάχη» προκειμένου να υιοθετηθεί μη δεσμευτικό ψήφισμα, το οποίο ζητά «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα. Η στάση της Ελλάδας.

Να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ζήτησε κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Παρασκευής, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτά με χειροκροτήματα στην αίθουσα των συνελεύσεων.

Σημειώνεται πως η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

Σε ανάρτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, έγραψε: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παράδοση των άκρως απαραιτήτων εφοδίων, στην κλίμακα που απαιτείται (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

Η σημασία του ψηφίσματος

Επί της ουσίας, το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών» καθώς και «άμεση, πλήρη, διαρκή, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση», ενώ καλεί το Ισραήλ να ανακαλέσει την εντολή του για εκκένωση της βόρειας Γάζα.

Ζητεί, επίσης, «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αμάχων που κρατούνται παράνομα αιχμάλωτοι», χωρίς πάντως να κατονομάζει τη Χαμάς.

Αν και η ψηφοφορία της γενικής συνέλευσης θεωρείται πολιτικά σημαντική, δεν είναι δεσμευτική και έρχεται εν μέσω έλλειψης παγκόσμιας συναίνεσης για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το ψήφισμα επικρίθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επειδή δεν επέκρινε ρητά τη Χαμάς, ενώ η τροπολογία της τελευταίας στιγμής του Καναδά -η οποία κατήγγειλε έντονα τη μαχητική οργάνωση- δεν πέρασε.

Οργή στο Ισραήλ

«Ντροπή σας» ήταν η αντίδραση του πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, ο οποίος χαρακτήρισε «όνειδος» το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρεται στο κείμενο η Χαμάς.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα» είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους».

«Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου, πρόσθεσε. Η αποψινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση δείχνει ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας προτιμά να στηρίζει «την υπεράσπιση των ναζιστών τρομοκρατών» αντί για το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Ερντάν.

Πώς ψήφισαν οι χώρες

Όπως προαναφέρθηκε, συνολικά 120 χώρες ψήφισαν υπέρ, 14 χώρες κατά, ενώ 45 απείχαν -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα, το τελευταίο διάστημα, έχει μετακινηθεί από την αρχική θέση της άνευ όρων στήριξης στο Ισραήλ και επιχειρεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Κατά την επικοινωνία τους, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Υπογράμμισε, δε, ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών και διαμήνυσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, υπέρ του ψηφίσματος για «ανθρωπιστική εκεχειρία» τάχθηκαν οι εξής χώρες:

  • Αφγανιστάν, Αλγερία, Ανδόρα, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αργεντινή, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Λευκορωσία, Βέλγιο, Μπελίζ, Μπουτάν, Βολιβία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπρουνέι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τζιμπουτί, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Αίγυπτος, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα, Ερυθραία, Γαλλία,  Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γρενάδα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα,  Ονδούρα, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κένυα, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λίβανος, ΛεσόΤο, Λιβύη, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλι, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μιανμάρ, Ναμίμπια, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νίγηρας, Νιγηρία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πορτογαλία, Κατάρ, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σλοβενία, Νησιά Σολομώντος, Σομαλία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Ελβετία, Συρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ανατολικό Τιμόρ, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τουρκία, Ουγκάντα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Υεμένη και Ζιμπάμπουε.

Κατά τάχθηκαν οι:

  • Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Φίτζι, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Ναουρού, Παπούα Νέα Γουινέα, Παραγουάη, Τόνγκα, Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι:

  • Αλβανία, Αυστραλία, Βουλγαρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Καμερούν, Καναδάς, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Αϊτή, Ισλανδία, Ινδία, Ιράκ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κιριμπάτι, Λετονία, Λιθουανία, Μονακό, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Παλάου, Παναμάς, Φιλιππίνες, Πολωνία, Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα), Δημοκρατία της Μολδαβίας, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σλοβακία, Νότιο Σουδάν, Σουηδία, Τυνησία, Τουβαλού, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βανουάτου, Ζάμπια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα