Τώρα ο Μητσοτάκης ζητά, μαζί με την ΕΕ, πολιτικό διάλογο στην Παλαιστίνη

Διαβάζεται σε 3'
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου INTIME

Από την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ, στη προσπάθεια αναβίωσης της πολιτικής διαδικασίας για λύση δύο κρατών. Τι αποφάσισαν χθες οι ηγέτες της ΕΕ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Αμπάς.

Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς πολιτική διαδικασία για λύση δύο κρατών στην Παλαιστίνη: Στη γραμμή αυτή κινούνται πλέον οι ηγέτες της ΕΕ και μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι 27 ηγέτες των κρατών μελών, έπειτα από περίπου πέντε ώρες συζητήσεων χθες στις Βρυξέλλες, κατέληξαν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο καταλήγει στην επιδίωξη να αναβιώσει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση και να υπάρξει συνεργασία με τους εταίρους από την άποψη αυτή, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην αναβίωση μιας πολιτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών, μεταξύ άλλων μέσω της προσπάθειας για την Ημέρα της Ειρήνης. Χαιρετίζει επίσης τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την ειρήνη και την ασφάλεια. Και υποστηρίζει τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης σύντομα.

Οι 27 συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να φτάσει βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Αμπάς

Στην προσπάθεια να μπει ξανά η Παλαιστινιακή Αρχή στο πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, αφού προφανώς το Ισραήλ δεν μπορεί να συνομιλήσει με τη Χαμάς, θέλει να παίξει ρόλο και η Αθήνα.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης πήρε την πρωτοβουλία για τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε το Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Δεν πραγματοποίησε όμως αντίστοιχα επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή. Γεγονός για το οποίο δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Κατά την επικοινωνία με Αμπάς, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Υπογράμμισε δε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών. Και διαμήνυσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Γιατί η ΕΕ επιχειρεί τώρα ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Είναι σαφές πλέον ότι η ΕΕ συνολικά και η ελληνική κυβέρνηση ειδικότερα έχουν μετακινηθεί από την αρχική θέση της άνευ όρων στήριξης στο Ισραήλ. Σημείο καμπής αποτέλεσε ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα. Έστω και εάν επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί τι συνέβη.

Αλλά κυρίως το ενδεχόμενο η κρίση να κλιμακωθεί και να διαχυθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής απασχολεί τους Ευρωπαίους ακόμη περισσότερο από ό,τι τους Αμερικανούς, για προφανείς λόγους εγγύτητας.

Η Ευρώπη επιπλέον και ειδικά η χώρα μας έχει κάθε λόγο να μη θέλει μία ακόμη προσφυγική κρίση στη Μέση Ανατολή, που θα πυροδοτήσει και μεταναστευτικές ροές. Δεν θα μπορούσε επομένως ούτε η ΕΕ ούτε η Ελλάδα και για κυνικούς εκτός από ανθρωπιστικούς λόγους να αποδεχθεί οποιοδήποτε σχέδιο του Ισραήλ να εξωθήσει τους Παλαιστινίους εκτός Γάζας.

Όχι μόνο γιατί ένας αριθμός Παλαιστινίων θα ερχόταν απευθείας ως πρόσφυγες στην Ευρώπη. Αλλά γιατί για παράδειγμα η Αίγυπτος δεν είναι σε θέση οικονομική να υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Και μία οικονομική κρίση στην Αίγυπτο θα οδηγούσε πλέον όχι μόνο Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αλλά και οικονομικούς μετανάστες προς την ΕΕ.

Και βέβαια το σενάριο εμπλοκής της Χεζμπολάχ και του Ιράν σε μία σύρραξη αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για τον πλανήτη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα