Ο ΟΗΕ καλεί Ρώμη και Βαλέτα να δεχτούν τους πρόσφυγες του Aquarius

Μετανάστες στο κατάστρωμα του Aquarius (Φωτό αρχείου)
Μετανάστες στο κατάστρωμα του Aquarius (Φωτό αρχείου) AP

Με ανακοίνωσή τους τα Ηνωμένα Έθνη καλούν τις δύο κυβερνήσεις να αφήσουν στην άκρη την διαφωνία και να επιτρέψουν στο πλοίο να αποβιβάσει τους 629 μετανάστες, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 100 παιδιά.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κάλεσε σήμερα τις αρχές της Μάλτας και της Ιταλίας να επιτρέψουν σε 629 μετανάστες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 100 παιδιών, που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία τους διέσωσε στη θάλασσα, να αποβιβαστούν επειγόντως.

Το Aquarius παραμένει σε διεθνή ύδατα μετά την απόφαση του νέου υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας να απαγορεύσει στο πλοίο να αγκυροβολήσει σε ιταλικό λιμάνι.

"Άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία, οι προμήθειες τελειώνουν και χρειάζονται γρήγορα βοήθεια. Ευρύτερα θέματα όπως ποιος είναι υπεύθυνος και πώς αυτές οι ευθύνες μπορούν να κατανεμηθούν μεταξύ των κρατών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αργότερα", ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, ειδικός απεσταλμένος της UNHCR για την κεντρική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Εμμένει ο Σαλβίνι: Κλείνουμε τα λιμάνια

Εμμένει στην θέση του ο ακροδεξιός ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος νωρίτερα επανάλαβε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την είσοδο στα λιμάνια της ούτε σε άλλα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκτός από το πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει στην κεντρική Μεσόγειο περιμένοντας να του ανακοινωθεί αν πρέπει να κατευθυνθεί προς λιμάνι της Ιταλίας ή της Μάλτας, ο Ματέο Σαλβίνι, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε και στο πλοίο See Watch 3.

"Σήμερα και το πλοίο See Watch 3, μιας γερμανικής ΜΚΟ και με σημαία Ολλανδίας, βρίσκεται στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, εν αναμονή να επιβιβάσει, για πολλοστή φορά μετανάστες, για να τους φέρει στην Ιταλία. Η Ιταλία σταμάτησε να σκύβει το κεφάλι και να υπακούει. Αυτή την φορά υπάρχει κάποιος που λέει όχι. Κλείνουμε τα λιμάνια", έγραψε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, των Πέντε Αστέρων, έγραψε στο διαδίκτυο ότι "η Ιταλία θα συνεχίσει πάντα να σώζει ανθρώπινες ζωές, αλλά η Μάλτα μας δείχνει ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει". Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των λιμανιών της χώρας αποτελεί ευθύνη των ιταλικών υπουργείων Εσωτερικών και Υποδομών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μεσόγειος: 629 ψυχές στη μέση του πουθενά και απέναντί τους δύο χώρες

Σύγκρουση Μάλτας-Ιταλίας για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο

SHARE: