Το πλοίο “φάντασμα” του Πούτιν με υπερηχητικούς Zircon που θα φτάσει στη Μεσόγειο – Οι αλήθειες και η μπλόφα

Το πλοίο “φάντασμα” του Πούτιν με υπερηχητικούς Zircon που θα φτάσει στη Μεσόγειο – Οι αλήθειες και η μπλόφα
Υπερηχητικός πύραυλος Zircon AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη φρεγάτας οπλισμένης με υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ νέας γενιάς προς τον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό αλλά και τη Μεσόγειο. Ο ρόλος της Τουρκίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία της χώρας, του εξοπλισμένο με προηγμένους υπερηχητικούς πυραύλους, σε ένα μακρύ ταξίδι σε Ατλαντικό, Μεσόγειο και Ινδικό Ωκεανό, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης το βράδυ της Τετάρτης.

Η φρεγάτα “Admiral Gorshkov” ξεκίνησε από λιμάνι που δεν κατονομάζεται στη βόρεια Ρωσία, αφού προηγήθηκε συνομιλία του ίδιου του Ρώσου προέδρου με τον κυβερνήτη του πλοίου και υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.

Ο Πούτιν διέρρευσε στα ΜΜΕ της χώρας του ότι το εν λόγω πλοίο μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon και όπλα μεγάλης εμβέλειας που είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν. “Κάτι ανάλογο δεν έχει καμία χώρα στον πλανήτη” δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το TASS. “Είμαι βέβαιος πως τέτοια ισχυρά όπλα θα προστατεύσουν αξιόπιστα τη Ρωσία από πιθανές εξωτερικές απειλές και θα συμβάλουν στη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας”, πρόσθεσε.

Αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δοκιμές Zircon θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, χωρίς να αναφέρουν σε ποιο στάδιο.

Ο Πούτιν με τον Sergei Shoigu και τον ναύαρχο Igor Krokhmal AP

 

Η Ρωσία δοκίμασε το σύστημα Zircon στα τέλη του 2021, χτυπώντας έναν ναυτικό στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα (250 μίλια), σύμφωνα με ρωσικές αναφορές. Ανάλογες δοκιμές έγιναν και το 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει περιγράψει τον πύραυλο Zircon ως ένα όπλο που ανήκει στη “νέα γενιά των ασυναγώνιστων ρωσικών οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας”.

Τα υπερηχητικά όπλα μπορούν να πετούν με ταχύτητες που μπορούν να φτάσουν κατά εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου, ενώ η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του Zircon από πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, αναμένεται να εξοπλίσει περισσότερα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια του ρωσικού στόλου.

Τι επιδιώκει ο Πούτιν

Σχετικά με το ταξίδι της φρεγάτας Admiral Gorshkov, ανακοινώθηκε πως “οι κύριες προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των απειλών κατά της Ρωσίας, και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας από κοινού με τις φιλικές χώρες προς τη χώρα”, δήλωσε ο Σοϊγκού στο TASS. Οι Ρώσοι δεν έχουν αποκαλύψει την ακριβή διαδρομή ή το χρονοδιάγραμμα.

Ο Σοϊγκού απέφυγε πάντως να αναφερθεί στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που βρίσκεται στον δέκατο μήνα του, και δεν έχει καλή έκβαση για τη Μόσχα, παρά τις αρχικές της εκτιμήσεις. Αντιθέτως, το πρακτορείο έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τον Zircon. Όπως αναφέρει, ο πύραυλος καλύπτεται από μια ασπίδα που απορροφά τυχόν ακτίνες ραδιοσυχνοτήτων και καθιστά τον πύραυλο αόρατο στα ραντάρ, παραμένοντας μη ανιχνεύσιμος στον “δρόμο του” προς τον στόχο. Παράλληλα, είναι δυνατή η αλλαγή στην πορεία της πτήσης του.

Παρόλα αυτά, η φρεγάτα δεν είναι εύκολο να φτάσει ανοιχτά της Ουκρανίας για να χτυπήσει προς υποστήριξη των ρωσικών στρατευμάτων. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από τα στενά του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία, με την Άγκυρα να έχει δηλώσει πως δεν θα επέτρεπε τέτοια πρόσβαση σε ξένα πολεμικά πλοία. Φυσικά, δεν αποκλείονται τα γνωστά “τουρκικά παζάρια”.

Παράλληλα, ένα πλήγμα εντός της Ουκρανίας από τη Μεσόγειο, θα περνούσε πάνω από τις χώρες του ΝΑΤΟ, κάτι που θα θεωρηθεί ως μια μεγάλη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας.

Το TASS ανέφερε ότι η φρεγάτα είναι επίσης εξοπλισμένη με πυραύλους κρουζ Kalibr-NK, όπλα που έχουν βεληνεκές έως και 2.500 χιλιόμετρα (1.553 μίλια). Όπως αναφέρει το CNN, το ταξίδι του πλοίου Admiral Gorshkov, αποτελεί ένα διαπραγματευτικό “χαρτί” που ρίχνει στο τραπέζι ο Πούτιν, την ώρα που ένα από τα πιο πολύτιμα πολεμικά του πλοία, το Moskva, βυθίστηκε τον περασμένο Απρίλιο σε μια επίθεση από τις πυραυλικές δυνάμεις της Ουκρανίας. Ο πολεμικός αναλυτής Carl Schuster, δήλωσε στο CNN πως η ανάπτυξη του πολεμικού πλοίου αποτελεί “πολιτική και στρατιωτική δήλωση του Πούτιν”.

Κανείς δεν θα δει την εκτόξευση του πυραύλου ή την πτήση του

“Προσπαθεί να δείξει ότι η Ρωσία παραμένει παγκόσμιος παίκτης παρά τις απώλειες και τη διεθνή κατακραυγή λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία”, ανέφερε ο ίδιος. “Πρακτικά θέλει να δείξει στο εγχώριο κοινό του πως μπορεί να αντιδράσει και ότι η Ρωσία έχει ακόμη στρατιωτική δύναμη και συμμάχους. Θέλει να στείλει επίσης το μήνυμα πως οι κυρώσεις δεν έχουν επηρεάσει την ικανότητα του ρωσικού ναυτικού να λειτουργεί και ότι παραμένει μια παγκόσμια θαλάσσια δύναμη”.

“Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το μαχητικό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να κατασκευάζουμε προηγμένα μοντέλα όπλων και εξοπλισμού που θα προστατεύουν την ασφάλεια της Ρωσίας τις επόμενες δεκαετίες. Ο Zircon είναι ένα πολλά υποσχόμενο όπλο”, φέρεται να δήλωσε ο Πούτιν κατά την αναχώρηση της φρεγάτας, όπως μεταφέρει το TASS.

Ο πλοίαρχος της φρεγάτας Igor Krokhmal έχει δηλώσει στο παρελθόν: “Κανείς δεν θα δει την εκτόξευση του πυραύλου ή την πτήση του. Θα δουν μόνο όταν ο πύραυλος χτυπήσει τον στόχο. Έναν στόχο στην επιφάνεια, έναν παράκτιο στόχο. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάτι που θα μπορεί να αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια”. Κοινώς, αν και το πλοίο θα μπορεί να εντοπιστεί, η ρωσική πλευρά απειλεί πως ένα πλήγμα από αυτό, θα μπορούσε να παραμείνει αόρατο.

Tην ίδια ώρα πάντως, Ρώσοι μπλόγκερς που τάσσονται υπέρ του πολέμου ασκούν επικρίσεις στην πολεμική εκστρατεία που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία, κάνοντας λόγω για “λιγόψυχη και ανίκανη ηγεσία”, ενώ αυτή την εβδομάδα εξέφρασαν την οργή τους για την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο δεκάδων Ρώσων στρατιωτών σε στρατώνα της επαρχίας του Ντονέτσκ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα