Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας “θυσίασε” τον γιο του για να σώσει την καριέρα του

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας “θυσίασε” τον γιο του για να σώσει την καριέρα του
O Fumio Kishida στη σύσκεψη κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, στις 21/5. Androniki Christodoulou/Pool Photo via AP

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, απέλυσε τον γιο του από εκτελεστικό του γραμματέα, επτά μήνες μετά το διορισμό του. Εκείνη η ημέρα ήταν μια Τρίτη για τον νεποτισμό της χώρας.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida είχε δώσει μια από τις οκτώ θέσεις των γραμματέων του (συγκεκριμένα, του εκτελεστικού γραμματέα της πολιτικής του) στον πρωτότοκο γιο του, Shotaro.

Πριν αρχίσουμε την κουβέντα για νεποτισμό, είναι χρήσιμο να σημειώσουμε πως σε αυτήν τη γωνιά της Γης πρόκειται για υποπροϊόν του πολιτικού συστήματος.

Εκεί ο διορισμός μελών των οικογενειών Ιαπώνων πολιτικών είναι η συνήθης πρακτική. Θεωρείται βήμα για την τακτοποίηση των κληρονόμων τους.

Θα μπορούσες να πεις πως το ίδιο ισχύει και σε άλλες χώρες, με την οικογενειοκρατία ως επίσημη φαινόμενο της πολιτικής σκηνής.

Παρεμπιπτόντως, ας θυμηθούμε πώς είχε εξηγήσει ο Κωνσταντίνος Μεντζέλος από το Vouliwatch στον Σταύρο Διοσκουρίδη το φαινόμενο του νεποτισμού στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Γιατί η οικογενειοκρατία είναι το ‘νορμάλ’ της Ιαπωνίας

Στην Ιαπωνία όλο μιλούν τώρα για νεποτισμό. Λίγοι όμως, είχαν αναφέρει έστω τη λέξη, όταν διορίστηκε ο Shotaro. Βλέπετε, θεωρούνταν ως κάτι φυσιολογικό. Οι λόγοι είναι ιστορικοί, πολιτιστικοί και δομικοί.

Η ιαπωνική πολιτική συχνά λειτουργεί μέσω περίπλοκων δικτύων προσωπικών σχέσεων γνωστών ως “amakudari” και “dōwa“.

Το amakudari αναφέρεται στην πρακτική των υψηλόβαθμων γραφειοκρατών που εξασφαλίζουν θέσεις, μετά τη συνταξιοδότηση σε κλάδους που ρύθμιζαν προηγουμένως.

Το dōwa αναφέρεται στην πρακτική των πολιτικών που υποστηρίζουν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων ή τοπικές εκλογικές περιφέρειες

Σημειώστε και ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει μακρά παράδοση στο να δίνει  έμφαση στην πίστη, την αρμονία και τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης. Σύμφωνα με τους μελετητές, σε αυτό το πολιτιστικό πλαίσιο, οι οικογενειακοί δεσμοί έχουν σημαντική σημασία και δίνεται μεγάλη έμφαση στη διατήρηση των συνδέσεων και των σχέσεων.

Αυτή η πολιτιστική κλίση προς την εύνοια των οικογενειακών συνδέσεων επεκτείνεται και στην πολιτική σφαίρα, όπου οι πολιτικοί προάγουν μέλη της οικογένειας ή στενούς συνεργάτες, οδηγώντας σε αντιλήψεις για νεποτισμό.

Επί αιώνες υπήρχαν ισχυρές πολιτικές οικογένειες και δυναστείες, με μέλη τους να κατέχουν εξέχουσες πολιτικές θέσεις για γενιές. Αυτό οδήγησε στην αντίληψη ότι η πολιτική εξουσία συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες γενεαλογίες.

Επιπροσθέτως, ιστορικά το πολιτικό σύστημα της Ιαπωνίας έχει έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, με τις προαγωγές και τους διορισμούς να γίνονται χωρίς να τους μαθαίνουν πολλοί -ή να αντιμετωπίζουν σημαντικές συνέπειες αυτοί που τις κάνουν.

Εκτός και αν προκύψει σκάνδαλο.

Τα κρίματα του πρωτότοκου γιου του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας

Ο Shotaro ήταν ιδιωτικός γραμματέας του πατέρα του από τις 4 Οκτωβρίου του 2020, όταν παραιτήθηκε από θέση που είχε σε χρηματιστηριακό γραφείο. Έγινε εκτελεστικός γραμματέας του πρωθυπουργού δυο χρόνια μετά. Επτά μήνες αργότερα απολύθηκε από το ίδιο του το αίμα.

Τι έκανε;

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Shukan Bunshun -που ασκεί κριτική στο κυβερνών κόμμα- αποκάλυψαν πως στις 30/12 είχε γίνει ιδιωτικό πάρτι στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού “που δεν είναι ιδιωτική κατοικία” όπως έγραψαν στα social networks πάρα πολλοί Ιάπωνες πολίτες.

Στα στιγμιότυπα που απαθανάτισαν οι καλεσμένοι, ο Shotaro και περίπου 10 φίλους και συγγενείς εμφανίζονταν ξαπλωμένοι “στις συμβολικά σημαντικές σκάλες της κατοικίας με το κόκκινο χαλί”, να παίρνουν πόζες σε πόντιουμ “σαν να δίνουν συνέντευξη Τύπου” και να ‘βγάζουν’ ομαδική φωτογραφία -σαν κι αυτή που βγάζουν οι νεοδιορισθέντες-, με τον οικοδεσπότη να είναι στο κέντρο “θέση που παίρνει συνήθως ο πρωθυπουργός” όπως σχολίασε το περιοδικό που έκανε τις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Fumio Kishida ήταν επίσης, στο πάρτι. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως πέρασε απλά, να πει ένα ‘γεια’ και έφυγε. Δεν έμεινε για το δείπνο.

Αυτό δεν ήταν το πρώτο δείγμα ανάρμοστης συμπεριφοράς του γιου του πρωθυπουργού.

Δυο μήνες μετά το διορισμό του, ο 32χρονος δέχθηκε επίπληξη, επειδή χρησιμοποίησε αυτοκίνητα της πρεσβείας για ιδιωτικές περιηγήσεις στα αξιοθέατα στη Βρετανία και το Παρίσι.

Επίσης, είχε πάει σε πολυτελές πολυκατάστημα στο Λονδίνο, να ψωνίσει αναμνηστικά για μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Τότε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας είχε ενημερώσει πως επέπληξε τον γιο του αυστηρά. Δεν είχε καταφέρει όμως, να εξαφανίσει τα σχόλια για νεποτισμό και την κριτική κοινού και αντιπολίτευσης. Πάντα απαντούσε πως επέλεξε τον πρωτότοκο του “χάριν της προσωπικότητας και της διορατικότητας του”.

“Η ευθύνη του διορισμού του γιου μου, είναι δική μου”

Ο Fumio Kishida είχε δει τα ποσοστά αποδοχής του να μειώνονται από 52% σε 47% στο τέλος του 2022, όταν είχε χάσει τέσσερις υπουργούς, είτε ως αποτέλεσμα ισχυρισμών για οικονομικές παρατυπίες είτε ως αποτέλεσμα σχέσεις τους με την αμφιλεγόμενη Εκκλησία της Ενοποίησης -εδρεύει στην Κορέα και είναι επίσημα γνωστή ως Family Federation for World Peace and Unification.

Στοιχεία έρευνας αποκάλυψαν στενούς δεσμούς μεταξύ αυτής της θρησκευτικής ομάδας που που βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, Shinzo Abe και του συντηρητικού κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο άνδρας που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Abe φέρεται να υποκινήθηκε από δυσαρέσκεια κατά της θρησκευτικής οργάνωσης, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι εκφοβίζει μέλη να κάνουν σημαντικές δωρεές.

Ο Kishida αντέδρασε πολύ αργά και ανεπαρκώς και είδε τα ποσοστά του να ‘βυθίζονται’, με το λαό να του προσάπτει πως δεν αποκαλύπτει πλήρως τους δεσμούς του κόμματος του με την Εκκλησία.

Η εικόνα του πρωθυπουργού δέχθηκε τονωτική ένεση μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα και μια απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο μήνα -στην προεκλογική του εκστρατεία.

Πριν προλάβει να χαρεί τα νέα νούμερα ήλθε το ‘χτύπημα’ από το γιο του.

Επί της απόλυσης του δήλωσε πως “ως γραμματέας για τις πολιτικές υποθέσεις του πρωθυπουργού, μια δημόσια θέση, οι ενέργειές του Shotaro ήταν ακατάλληλες. Αποφάσισα να τον εγκαλέσω και να αναλάβει την ευθύνες των πράξεων του. Φυσικά, η ευθύνη του διορισμού του είναι δική μου”.

Ενημέρωσε και ότι το κενό θα καλυφθεί από έναν μακροχρόνιο προσωπικό βοηθό, τον Takayoshi Yamamoto.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Hirokazu Matsuno, υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού “δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά ακατάλληλα”.

Όπως αναφέρει η DW μετά την ώθηση που του έδωσε η θέση του οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής G7, ο  πρωθυπουργός έχει ένα νέο πρόβλημα να διαχειριστεί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα