O Τραμπ έδωσε εντολή επίθεσης στο Ιράν και την πήρε πίσω

O Τραμπ έδωσε εντολή επίθεσης στο Ιράν και την πήρε πίσω
O Τραμπ έδωσε εντολή επίθεσης στο Ιράν και την πήρε πίσω AP

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων, αλλά κατόπιν ακύρωσε τη διαταγή όπως αναφέρουν οι New York Times. Η Τεχεράνη καλεί τον ΟΗΕ να επέμβει για να σταματήσει η «αποσταθεροποιητική» αμερικανική δραστηριότητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες το ΟΚ για πλήγματα εναντίον του Ιράν, αλλά ακύρωσε τη διαταγή αυτή στη συνέχεια, γράφουν η εφημερίδα The New York Times.

Αρχικά, ο Τραμπ ενέκρινε επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων στόχων στην επικράτεια του Ιράν, κυρίως ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται κυβερνητικούς αξιωματούχους που μετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή, τονίζει η εφημερίδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο AP

 

Παραμένει ακόμα ωστόσο ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, συμπληρώνουν οι Times.

Τα πλήγματα επρόκειτο να γίνουν λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των εμπλεκόμενων αμάχων.

Η σημερινή θα ήταν η τρίτη ανάληψη αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Μέση Ανατολή κατά τη διαταγή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, θυμίζουν οι Times.

Στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις, το 2017 και το 2018, επλήγησαν στόχοι στη Συρία σε αντίποινα για επιθέσεις με χημικά όπλα για τις οποίες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Δαμασκό, κάτι που διέψευσε τότε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο αν ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο αν η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό, την αποτελεσματικότητα, ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Η Τεχεράνη καταγγέλλει μια “παράνομη και προκλητική” ενέργεια της Ουάσινγκτον

Η ιρανική διπλωματία κατήγγειλε χθες Πέμπτη μια «προκλητική» και «πολύ επικίνδυνη» ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετά την καταστροφή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους εντός του «εναέριου χώρου» του Ιράν, με επιστολή του πρεσβευτή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω για μια νέα πολύ επικίνδυνη, προκλητική και παράνομη ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν», τονίζει ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβανσί στο κείμενο αυτό.

Στην επιστολή, το Ιράν – το οποίο επέλεξε να μη ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του ΣΑ – τονίζει ότι δεν «επιδιώκει τον πόλεμο» αλλά προσθέτει πως «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα εναντίον των παραβιάσεων της εδαφικής του ακεραιότητας» την οποία «είναι αποφασισμένο να προασπίσει σθεναρά στη γη, στη θάλασσα και στους αιθέρες».

Η Τεχεράνη τονίζει ακόμη ότι το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε την Πέμπτη διεξήγαγε κατασκοπευτική πτήση στο στενό του Χορμούζ και, κατά την επιστροφή του, «εισήλθε στον ιρανικό εναέριο χώρο», κάτι που οδήγησε στην αντίδραση της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον του.

Η ιρανική επιστολή καταλήγει με μια έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να επέμβουν προκειμένου οι ΗΠΑ να «τερματίσουν τι

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα